MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gál Zoltán

Pénzügyi piacok a globális térben

A válság szabdalta pénzügyi tér


Átgyűrűzés a részvénypiacokra: tőzsdeválság

A kezdeti jelzálogpiaci válság átterjedt a hitelpiacra, majd a bankszektorra, a hitelintézetek pedig a cégeket is mind nehezebben tudták már finanszírozni. Ez elbizonytalanította a tőzsdén szereplő társaságok kilátásait is, amelyek papírjai − a jelzálog-hitellevelekkel való együtt szereplés miatt − már egyébként is veszteséget szenvedtek a különböző pénzügyi alapokban. Mindezek nyomán szinte „kéz a kézben” követette a hitelválságot a tőzsdeválság, amelyek együttese hónapok alatt általános válsággá dagadt. A tőzsdei és a nyersanyagpiaci árfolyamok szárnyalását követően a tőzsdék általános esésbe váltanak át 2007 augusztusában. Ez a befektetési alapokat hozta lehetetlen helyzetbe, megkezdődött a tőke kivonása a részvénypiacokról. Átmenetileg az arany, az olaj (az energiahordozó ára 2008 júliusában csúcsot döntött, és a hordónkénti 147 dollárra ugrott) és a nyersanyagok tűntek mentsvárnak, de hamarosan, a válság kiszélesedésével kiderült, hogy mindez csak illúzió. Az első nagyobb országválság is ekkor jelentkezett: 2008 augusztusában az orosz piacról kezdték kivonni a külföldiek az eszközeiket, összefüggésben a kezdődő nyersanyagpiaci áreséssel és a grúz fegyveres konfliktussal. A bankválsággal párhuzamosan 2008 őszén számos fekete nap volt a tőzsdéken, ahol a bankpapírok zuhanása az erős recessziós félelmek kapcsán átterjedt az iparvállalatok papírjaira is. A befektetők a részvényekből az amerikai kincstárjegyekbe menekültek. 2008 október első hetében a világ fő tőzsdéin jegyzett részvényállomány összesített piaci tőkeértéke 2700 milliárd dollárral zuhant, s összességében a megelőző hónap alatt 20%-ot esett a világ tőzsdéinek értéke. Ezzel világ legnagyobb tőzsdéinek árfolyammutatói általánosságban is több mint 40 százalékkal a 2007-es csúcsérték alá estek. A részvénypiacok 29 billiós értékvesztést könyveltek el 2008-ban. A DJIA index 2009 márciusában 7000 pont alatt állt, ami 60%-os visszaesés a valaha mért csúcsértékhez képest. A világ részvénytőzsdéin forgó papírok értéke közel 38 billió dollárt vesztett értékéből 2009 márciusáig (13.4. ábra).

Pénzügyi piacok a globális térben

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 811 8

Furcsa könyvet tart kezében az olvasó: csupa olyan dologról szól, amiről már több tucat szakkönyv, cikk, internetes tanulmány megjelent - azaz tőzsdéről, bankokról, pénzügyi válságokról, intézményi befektetőkről -, és mégis döbbenten vesszük észre, hogy a „gálzoli"-féle olvasatban egy másik világot fedezhetünk fel. Ebben a vékonynak egyáltalán nem nevezhető, igencsak súlyos könyvben a szerző aprólékosan összegyűjtötte erről a pénzvilágról azokat a tényeket, amelyeket itt meg ott, szétszórva akár meg is találhatunk, de így egy keretben sokkal hangsúlyosabban mutatják: igencsak sajátos a pénzügyi „centrum" és a pénzügyi „periféria" elhelyezkedése és viszonya. Tények, nagyságrendek, áramlások, térképek követik egymást. A szerző mindeközben nem ítélkezik, hanem bemutat. Néhol, egy-egy fél megjegyzésből úgy érzem, inkább a globalizált pénzügyi tér harsány kritikusaival ért egyet - és ekkor kezdenék vitatkozni vele, meggyőzni őt, bemutatni neki az ellenérveket - de mivel, mint minden vérbeli tudóst, sokkal jobban izgatja a tárgy maga, semminthogy zsigeri alapon azonnal véleményt mondjon tárgyáról, a vitánk most elmarad, helyette marad az olvasó ámulattal vegyes csodálata: köszönjük, Zoli, ezt a könyvet; évekig, évtizedekig fogjuk kézikönyvként használni!

Király Júlia

alelnök

Magyar Nemzeti Bank

Az olvasó hiánypótló művet tart a kezében. A szerző a pénzügyi gazdaságtan és a gazdaságföldrajz határterületén mozgó jelenségkört vizsgálja értőn, igényesen és jelentős szakmai értéket teremtve. E munka egyszerre színvonalas tudományos értekezés és olvasmányos könyv a pénzügyi piacok rejtélyes világáról és a térbeliség mellőzhetetlen hatásáról. A mű írója ráérzett a vizsgált terület leglényegesebb jellegzetességére: arra az ellentmondásra, mely a globalizálódó pénzügyi tér távolságokat relativizáló hatása és a pénzügyi piaci működés térbeliségének növekvő fontossága között feszül. Ebből bontotta ki a pénzügyi földrajz hazai alapművének számító könyv gondolatmenetét. A szakértők és a tárgy iránt érdeklődők egyaránt haszonnal forgathatják ezt az értékes alkotást.

Bélyácz Iván

akadémikus, egyetemi tanár

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Hivatkozás: https://mersz.hu/gal-penzugyi-piacok-a-globalis-terben//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave