MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Poór József (szerk.)

Menedzsment-tanácsadási kézikönyv

Innováció – megújulás – fenntarthatóság


A munkaerőpiac ismeretének szükségessége a munkavállaló oldaláról

A munkaerőpiac kínálati oldalán elhelyezkedő munkavállaló (egyén) számára az álláskeresés akkor lesz sikeres, ha a megfelelő tájékozottságon alapul, kellően tudatos tevékenység, valamint, ha az egyén tisztában van az alkalmazhatósága és a foglalkoztathatósága tényezőivel. Miért fontos a tudatos álláskeresés? HR-szakemberek véleménye szerint az ún. „vágyvezérelt munkakeresők” tömege árasztotta el a piacot, miközben háttérbe szorult a minőségi, tudatos munkakeresők aránya. Ez a komplex jelenség Közép-Kelet-Európa mindegyik országában tapasztalható. A CV&More HR-szakértője nyilatkozta (kutatocentrum.hu), hogy az álláskeresők vágyvezérelt – és ezért gyakran kudarcra programozott – munkaerőpiaci viselkedését kétfajta hiányosság okozza: egyrészről a saját karrierrel kapcsolatos ismeretek és tervek tökéletlensége, másrészről a megpályázott céggel és pozícióval kapcsolatos tájékozottság elégtelensége. Magáról a munkaerőpiaci körülményekről is kevesen informálódnak (várható elhelyezkedési idő, várható munkabér, adott végzettséggel betölthető munkakör), pedig tudatosan felderítve, utánajárva a munkakeresők maguk is aktívan módosíthatnák elképzeléseiket az álláskínálathoz igazodva (pl. egy másik településen vagy a szakma másik területén található lehetőség esetében). A tudatos álláskeresés ellen hat a technikai fejlődés rohamos felgyorsulása, amely nem kényszeríti különösebb aktivitásra a munkakeresőket, hiszen ugyanaz az önéletrajz számos helyre elküldhető, jóllehet a fent említettek hiányában mindegyik pályázat „vágyvezérelt” marad. A gyakorlat azt mutatja, hogy a hazai álláskeresők közepesen tudatosak és jelentősen passzívak. Holott az álláskeresés nem egyszerű és nem lehet gépies. A vágyott munkahely betöltéséhez a jövendő munkavállaló információgyűjtése, és az adott pozícióra/cégre szabott aktuális jelentkezése elengedhetetlen alapfeltétel.

Menedzsment-tanácsadási kézikönyv

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2017

ISBN: 978 963 454 011 3

800 oldalas könyv a tanácsadásról a digitalizáció korában?! Igen! Tegyék félre előítéleteiket! Sokaknak adhat ötleteket, javaslatokat és megoldásokat, a vezetői feladatokat is ellátók számára, és nem csak a vállalati szférában. A hazai tanácsadói szakma elismert vezetői, tanácsadói, trénerei és oktatói adnak gazdag menüt ehhez. Ízlelgessék és emésztgessék! Élvezetes és építő!

Czakó Erzsébet egyetemi tanár, igazgató

Budapesti Corvinus Egyetem,Gazdálkodástudományi Kar,

Vállalatgazdaságtan Intézet

A globális válság rádöbbentette a vállalatok többségét arra, hogy a sikeres túlélés, a megváltozott feltételekhez történő gyors alkalmazkodás menedzseléséhez nincs kellő tudásuk. Arra is rádöbbentek, hogy hiányos vezetői kompetenciáikat a legolcsóbban és legszakszerűbben külső tanácsadó cégekkel együttműködve erősíthetik meg. Ez a kézikönyv színvonalasan áttekinti a tanácsadói szolgáltatások széles körét, nemcsak vállalati vezetőknek ajánlható, de kiválóan használható a felsőoktatásban is.

Lengyel Imre, az MTA doktora, Akadémiai Díjas egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem

Amióta az innovatív tanácsadói képességek a siker kulcsfontosságú elemévé váltak a tudásalapú szakmai szolgáltatások esetében, egy ilyen komplex és sokrétű könyv nagyon hasznos forrása lehet a tanácsadók állandóan bővülő tudásbázisának.

Aaron Michelin ügyvezető igazgató

Enersense International Oy Gyakorló HR szakemberként, szervezetfejlesztőként folyamatosan dolgozom tanácsadókkal, legyenek azok belső avagy külső tanácsadók. Alapvetően a HR szerepe is a folyamatos belső fejlesztés és fejlődés biztosítása - ez a tevékenység a felgyorsult környezetben sokszor jár együtt dilemmákkal, és keressük a tapasztalati tudást hozzá. Ehhez a munkához kiváló kiinduló és összefoglaló művet tart a kezében az olvasó. Nélkülözhetetlennek tartok egy ilyen átfogó művet a vezetők, szervezeti szakemberek és külső tanácsadók polcáról.

Bárdos Andrea szervezetfejlesztési vezető

Bonafarm Csoport

Hivatkozás: https://mersz.hu/poor-menedzsment-tanacsadasi-kezikonyv//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave