MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Digitális spirálrajzoló teszt

A spirálteszt gyakran alkalmazott módszer a mindennapi gyakorlatban. Kvantifikált számítógépes értékelése lehetséges már a rajz[8, 9, 10] vagy a digitálisan rögzített értékek alapján. A Parkinson-kór korai diagnosztizálásában is vannak eredmények[11]. Részletes elemzést a műtéti beavatkozásokkal kapcsolatosan az irodalomban nem találtunk. Spirálteszt során az elmozdulás és a gyorsulás intenzitásértékei torzulhatnak, mivel a betegek egy része a kelleténél erősebben nyomja a tollat s így csökkenti a remegés által okozott elmozdulást. A frekvenciatartomány vizsgálata fontos információt adhat a tremor eredetéről és típusáról. A spirálrajzolás során észlelhető kinetikus tremort saját fejlesztésű mozgáselemző eljárással vizsgáltuk (1. ábra). A kereskedelmi forgalomban kapható Genius MousePen 8 × 6 (KYE Systems Corp., Tajpej Hszien, Tajvan) tablet segítségével a vizsgált személy által vezetett toll hegyének mozgását regisztráltuk. A vizsgálat elvégzésére DSDT (Digital Spiral Drawing Test) szoftvert fejlesztettünk ki, amely vizsgáló- és elemzőrészből áll. A feladat a következő: nem fixált könyökkel és csuklóval 4 fordulatos, 50 × 55 mm-es archimedesi spirál 7 mm távolságban felrajzolt vonalai között minél gyorsabb, folyamatos és a spirál vonalát nem érintő vonalvezetés. Két ellenkező irányú, azonos paraméterű spirálon külön a jobb és a bal kézzel 3-3 spirált kell rajzolni. Ezenkívül 1-1 egyenest kell húzni a lap alján lévő két, egymástól 7 mm-re húzódó egyenes között. A számítógép a toll hegyének mozgását (x, y koordináta) és 10 bites nyomásértékét regisztrálja és tárolja másodpercenként 110-es mintavétellel. Az elmozdulásmérés felbontása 0,012 mm[12].

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave