MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


A neurodegeneratív betegségek és az idegszövet-átültetés

A neurodegeneratív betegségcsoport számos betegséget foglal magában, amelyekben az alapvető patológiai folyamat a közös: ez a központi idegrendszer neuronjai számának progresszív csökkenését okozza. A sejtpusztulást előidéző elsődleges etiológiai tényező(k) kevéssé ismert(ek), ezért a kezelési módszerek főleg a tünetek enyhítését célozzák. A leginkább kézenfekvő kezelési stratégia az volna, ha az elpusztult sejteket élet- és funkcióképes sejtekkel pótolnák. A Parkinson-kór (PK) klinikai tünetei akkor jelennek meg, amikor a substantia nigra pars compactájában a dopaminerg neruonok degenerálódnak. A sejtpusztulás a striatum elégtelen dopaminerg innervációjához vezet, amely a motoros funkció súlyos rendellenességeivel jár: a mozgások meglassultsága (bradykinesis), izommerevség, nyugalmi tremor és egyensúlyzavar. A más dopaminfüggő pályákban kialakuló elégtelenség olyan, nem motoros tüneteket is okozhat, mint a kognitív károsodás, az alvás- és hangulatzavarok. A betegség kezdetén a dopaminagonista és a levodopa gyógyszeres terápia nagyon hatékony, ám évekkel később a farmakológiai kezelés elégtelenné válik, illetve kellemetlen mellékhatásokat okozhat.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave