MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Az átültetett sejtek lehetséges hatásai

Az átültetett sejtek elméletileg több mechanizmus útján is helyreállíthatják a neuralis transzmissziót, ezek sémáját az 1. ábra illusztrálja. (A) Minipumpa-mechanizmus: a beültetett sejt dopamintermeléssel és annak a környezetbe való diffundáltatásával gyógyszergyárként működik. A gyógyszerbevitellel összehasonlítva, ennek az elvnek előnye a kevesebb mellékhatás, ugyanakkor hátránya az adekvát adagolás extrém fokú nehézsége. (B) A graftsejtek fiziológiás integrációja a recipiens agyban, szinaptikus kapcsolódásokon keresztüli sejt-sejt kommunikációval: ez tűnik a legkedvezőbb megoldásnak, hiszen fennáll a transzmitterfelszabadulás élettani önszabályozásának lehetősége. Mivel a PK tüneteit a dopaminerg sejtek degenerációja okozza a substantia nigrában, a pótlás kézenfekvőnek tűnő célpontja a ventralis mesencephalon a nigrostriatalis pályák mentén végigfutó nyúlványokkal, amelyek a striatumban végződnek. Ennek ellenére világossá vált, hogy az embrionális sejtek nem képesek a maximális 3–3,5 mm-nél hosszabb axonok növesztésére, és a nigrostriatalis pálya teljes helyreállítása lehetetlen – következésképpen a graftokat a striatumban kell elhelyezni. (C) Trofikus mechanizmusok: a graft fejlődő sejtjei olyan faktorokat bocsátanak ki, amelyek stimulálhatják az axonburjánzást a megmaradt (a betegség által még nem érintett) szomszédos neuronokban.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave