MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Célpontkiválasztás

Számos stereotaxiás atlasz áll rendelkezésre a thalamusmagok és a bazális ganglionok anatómiai feltérképezésére. Valamennyi típusú tremor csillapítására a Vim mag a leggyakrabban alkalmazott célpont. A Vim mag lateralis határát a capsula interna, hátsó (dorsalis) határát a thalamus nucleus ventralis posterolateralis (Vpl = Vc szenzoros mag), míg alsó határát az intercommissuralis (IC) sík képezi. A Vim mag empirikus lokalizálásához mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI), komputertomográfia (CT) és ventrikulográfia egyaránt használható. Az intercommissuralis sík axiális, T1-súlyozott felvételeken (GE 1,5 – T Scanner General Electric, TR 600, TE 14, szeletvastagság 2 mm, interspace 0, matrix 256 × 256) állítható be[13]. A képalkotó vizsgálatok során számos lokalizálótechnika alkalmazható a Vim mag tapasztalati úton történő megkeresésére. A fejlett képalkotó módszerek (CT és MRI) nagyobb felbontóképességet biztosítanak ugyan a törzsdúci képletek láthatóvá tételére, ám a thalamus magcsoportjainak részletes vizuális elkülönítése még ezekkel az eljárásokkal sem lehetséges. Ezért van szükség arra, hogy intraoperatív neurofiziológiai módszerekkel is lokalizáljuk a felkutatandó magcsoportokat. Az intraoperatív stimuláció és a mikroelektródás elvezetés ezért továbbra is nélkülözhetetlen eszköz a célpont kijelölésében. Az emberi agy átlagos méreteire alapozva kidolgozott atlaszok adatai szerint a Vim-Vop magcsoport a commissura anteriort (AC) és a commissura posteriort (PC) összekötő IC vonal középpontjától 4-5 mm-re dorsalisan, lateralisan a középvonaltól 13–15 mm-re, míg vertikális irányban az intercommissuralis síkban vagy a felett 1 mm-re helyezkedik el. Mivel a III. agykamra tágassága változó, széles kamra esetén lateralis irányban a célpont több mm-rel is eltérhet[51] – ezért számos mérési technikát alkalmazhatunk a tapasztalati Vim célpont fölkutatására:

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave