MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Ablatio

A thalamotomia ugyanazokkal az általános szövődményekkel járhat, mint más stereotaxiás beavatkozások. Intracranialis vérzés és gyulladás alakulhat ki 2–5%-ban, műtéthez kapcsolódó mortalitást pedig 0,5–1%-ban írtak le. Más specifikus komplikációk thalamotomia után a pontatlan vagy túlzottan nagy méretű laesiókból származnak. A túlságosan lateralisan elhelyezett laesiók az ellentétes oldali végtagok gyengüléséhez vezethetnek, ami azt jelenti, hogy a laesio a capsula interna hátsó szárára is ráterjedt[52]. A betegek kb. 25%-a panaszkodhat kontralaterális facialis gyengeségre, feltehetőleg a perifokális ödémának a capsula internára történő terjedése következtében. Az esetek 3–30%-ában fordul elő múló jellegű kontralaterális felső végtagi gyengeség, ami csak az esetek 1–15%-ában bizonyul maradandónak[52, 53, 54]. Különösen kétoldali beavatkozások után megfigyelhető morbiditás a beszédnehézség. Ilyenkor a betegek kb. 30%-a panaszkodik dysarthriára, dysphasiára és hypophoniára, ami azonban csak kb. 10%-ban maradandó[52, 53]. A motoros thalamusban túlságosan dorsalisan kialakított laesiók az ellenoldali testfél érzészavarához vezethetnek, ami a szenzoros Vc mag felsértésére utal. Zsibbadás vagy paresztézia a szájban vagy az ujjakban 1–5%-ban fordulhat elő[55, 56], míg múló zavartság 10–20%-ban, kognitív és memóriadeficit pedig 1–5%-ban[52, 56]. Idősebb betegekben, akiken kognitív működési zavar preoperatívan már kimutatható volt, vagy a képalkotó vizsgálat során (CT, MRI) morfológiai (például vascularis) elváltozások nyomai látszottak, a posztoperatív kognitív zavarok kialakulása nagyobb arányú.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave