MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Felső behatolás

A TML felső megközelítése magában foglalja az Olivier-féle subpialis elülső trans-T1 (felső temporalis gyrus) (5. ábra) és a Yasargil-féle, Sylvius-árkon keresztüli útvonalat (6. ábra). Mindkét esetben frontotemporalis ívelt (vagy egyenes vertikális temporalis) bőrmetszést ejtenek és pterionalis feltárást (vagy jól centrált kulcslyuk-craniotomiát) alkalmaznak, a fej 45–60 fokos ellenkező oldalra fordítása mellett. A trans-T1 Olivier-féle útvonal[21, 27] mentén a sebész lefejti vagy eltávolítja (különböző mértékben) a T1 elülső részét a Sylvius-árok alsó széle mentén, így majdnem közvetlen hozzáférést biztosít az amygdalához és lehetővé tesz egy hosszirányú exponálást a hippocampusról, a feji végtől. Érdemes megjegyezni, hogy Olivier az évek során megváltoztatta az általa preferált behatolást előbb transsulcalis T1–2-re, majd legutóbb kisebb elülső trans-T2-re[21 ]A Yasargil-féle megközelítés[6, 7, 8] során megnyitjuk a Sylvius-árok középső részét, majd leválasztjuk az arteria cerebri media temporalis ágait – így van szükség a legkevesebb preparálásra a hippocampus eléréséhez (2. táblázat), amely

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave