MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


A műtéti morbiditás szempontjai

Ami a műtétek eredményeit, morbiditását és mechanizmusait illeti[12, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 41], meg kell különböztetnünk néhány általános jellemzőt a specifikusaktól. Bármelyik hozzáférési útvonalat alkalmazzuk is, az MTL-reszekció okozhat deficitet és rendellenességet, amelyek szükségszerűen a hippocampus és az amygdala eltávolításából adódnak: elsősorban memóriadeficitet és depressziót. A memóriazavarok[21, 34, 35, 37] a megoperált hippocampus féltekei elhelyezkedésétől függenek: leginkább a verbális memória szenvedhet zavart, amikor a domináns – általában a bal – féltekét érintik. Emiatt elővigyázatosságból a domináns oldali hippocampuseltávolítás csak az elülső kétharmad részre korlátozódik, és – a további memóriadeficitek elkerülése érdekében – néhány esetben hippocampectomia nélkül végeztek szelektív amygdalectomiát[20, 21]. Valójában az arteria cerebri posterior töltésével történő, a memóriát vizsgáló Wada-tesztet ritkán végzik el hippocampus szelektív inaktivációs hatásának megfigyelésére, és még funkcionális MR-rel sincs adekvát paradigma a hippocampus szelektív meghatározására[38]. Az AH-t követő depresszió egy másik probléma, hiszen ez főleg késői következmény, és nem világos, hogy a bal oldali nagyagyi félteke játssza-e a döntő szerepet ebben a kérdésben[39, 40].

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave