MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Hypothalamus hamartomák

A hypothalamus hamartomák (HH) lehetnek tünetmentesek, vagy okozhatnak pubertas praecoxot vagy más neurológiai rendellenességeket (beleértve az epilepsziát, a viselkedészavarokat és a kognitív hanyatlást), vagy ezeket együttesen is. A tünetek általában az élet korai szakaszában kezdődnek és már kezdettől fogva különösen gyógyszerrezisztensek. Mivel ez epileptikus encephalopathia, a görcsrohamok közvetlen következményeiként kialakuló viselkedési tünetek (különösképpen az agresszív viselkedés) és a mentális hanyatlás kedvezőtlenné teszi a betegség alakulását a páciensek többségében[35]. Érdekes módon, tapasztalataink alapján, úgy tűnik fel, hogy a sugársebészeti beavatkozást követően az encephalopathia visszahúzódása korábban megkezdődik, még mielőtt a görcsök teljesen megszűnnének, valamint összefüggés észlelhető a háttér-EEG-tevékenységben tapasztalható javulással. Arra a következtetésre juthatunk, hogy ezek a folyamatos kisülések számos rendszer széteséséhez vezetnek, beleértve a limbicus rendszert. Megszűnésük ugyanakkor a figyelem, a memória, a kognitív teljesítmény és az impulzív viselkedés stb. javulásának hátterét jelenti. Itt tehát elsősorban az epileptikus encephalopathia megfékezése a sugársebészet célja, nem csak a rohamok megszüntetése. Következésképpen azt gondoljuk, hogy ezeket a fiatal betegeket minél korábban meg kell operálni bármilyen sebészi megközelítéssel, akár reszekciós, akár sugársebészeti módszerrel.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave