MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Komputertomográfia

A Hounsfield és munkatársai által az 1970-es években bevezetett komputertomográfia (CT) lehetővé tette, hogy közvetlenül vizualizálható legyen az agyszövet, valamint annak erei intravénás kontrasztanyag alkalmazásával. A CT lényeges torzítás nélküli képalkotó eljárás, és a műtermékek sem befolyásolják jelentős mértékben a geometria pontosságát. Ez a stereotaxia szempontjából döntő fontosságú, arany standardnak is nevezhetjük a stereotaxiás képalkotásban. A szeletvastagság és a morfológiai felbontás azonban szegényesebb, mint MR-vizsgálat esetén. A jel-zaj arány korlátozza a szeletvastagságot, és a sokszeletes CT is alátámasztja az izotrop voxel iránti igényt. A gyenge morfológiai szöveti differenciálásnak az az oka, hogy mindössze 4096-féle denzitás használható. Az összes többi képalkotó modalitás, mint az intraoperatív röntgen, az angiográfia és az MR, magában hordozza a torzítás lehetőségét. Az intraoperatív röntgenképalkotás során szükséges volt nagy távolságot tartani a műtőben a cső és a film között. Sokméteres távolság és szűrés kellett a többé-kevésbé párhuzamos sugárnyaláb-terjedés, és így kismértékű vagy minimális torzulás eléréséhez. Valamennyi angiográfia esetén elkerülhetetlen a matematikai korrekciós programok használata, és még így is maradnak pontatlanságok.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave