MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


A pszichátriai sebészeti műtétek neuroanatómiai háttere

A történelem során a sebészi beavatkozások elsősorban a kórképpel valamilyen módon összefüggésbe hozható neuroanatómiai képletekre irányultak. 1954-ig világszerte 19 meghatározott agyi célterületen 24-féle műtéti típust végeztek[43], de valójában csak négy beavatkozás bizonyult megbízhatónak és váltotta be hosszabb távon is a hozzá fűzött reményeket: az anterior cingulotomia, a subcaudatus tractotomia, a limbicus leukotomia és az anterior capsulotomia. Ezek tulajdonképpen a jelenlegi szemlélet szerint egy és ugyanazon funkcionális neuroanatómiai hálózat legfontosabb pontjai: a homloklebeny körének projekciói és reciprok kapcsolatai a bazális ganglionokkal és a limbicus subcorticalis rendszerrel. A frontalis leukotomia évében, 1937-ben vált ismertté Papez elmélete, miszerint az emóciók egy speciális zárt neuronalis körhöz köthetők, amelyet a hypothalamus, a hippocampus, a corpora mamillaria, a septalis és anterior thalamusmagvak, a cingularis kéreg és kapcsolatrendszereik képeznek[44], vagyis a cortex–gyrus cinguli–hippocampus–fornix–corpora mamillaria (hipothalamus). A reciprok irány a cortex felé az anterior thalamusmagvak és a gyrus cinguli felé vezet. Később McLean ezt limbicus rendszernek nevezte el[45], és a megnevezést kiterjesztette a paralimbicus struktúrákra is, amelyek az orbitofrontalis és anterior temporalis cortexet, a nucleus accumbenst, az insulát, az amygdalát és a dorsomedialis thalamusmagvakat foglalja magában.

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave