MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


A ticek jellemzői

Minden, TS-ben szenvedő gyermek és felnőtt egyénileg különböző motoros és vokális ticet mutathat – ezek akaratlanul fellépő, az izomrendszert érintő hirtelen mozgások. A motoros ticek általában rövidek és szabálytalanok, s a leggyakrabban az arcon és a fejen mutatkoznak hunyorgás, grimaszolás, szemgolyó-elfordítás és fejrángatás formájában. Motoros tic előfordulhat még a vállakban vagy a karokban (például akaratlan vállfelhúzogatás, a karok hirtelen kiegyenesítése). Ritkábban, bár nem szokatlan módon, a tic a törzsben és a lábakban is jelentkezik. Mivel ezek a mozgások egyrészt nagyon rövidek, szinte észrevétlenek, másrészt nagyon feltűnőek és groteszkek is lehetnek, megkülönböztethetünk egyszerű és komplex motoros ticet. Az egyszerű motoros ticek gyakran annyira enyhe formában jelentkeznek, hogy azokat egyszerű egyéni jellegzetességnek vagy idegességnek tartják. A komplex motoros ticre példa a szökdécselés, ugrálás, guggolás, esetleg furcsa kar- vagy törzsmozdulatok. Vokális ticen hangok vagy zajok önkéntelen kibocsátását (ún. egyszerű vokális tic) vagy szavak, esetleg mondatok önkéntelen kimondását (ún. komplex vokális tic) értjük[10]. Tipikus vokális tic lehet ugyanakkor az akaratlan, visszatérő köhögés (megfázás hiányában), sipítás, torokköszörülés, dörmögés, hangos be- és kilégzés, lihegés, kacarászás, esetleg ugató vagy nyivákoló hangok (összefoglalva l. 3. táblázat). A ticek akaratlanok, ugyanakkor alávethetők bizonyos mértékű akaratlagos irányításnak. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb érintett el tudja nyomni a tüneteit néhány percre, esetleg néhány órára. Amennyiben a TS-ben szenvedő gyermek/felnőtt az orvosi vizsgálat alatt elnyomja a ticjeit, a diagnózis felállítása nehezebbé válhat. E jelenség ráadásul könnyen félreértéshez vezethet a szülő és a tanárok között, például ha a ticek csak otthon vagy csak az iskolában jelentkeznek. Az érintettek elmondása szerint a ticek visszatartása kényelmetlen és megerőltető, és nagy feszültséggel jár. Némelyek (inkább felnőttek, mint gyermekek) azt mondják, hogy a ticek jelentkezését egyfajta nagyon rövid „előérzet”, késztetés (premonitory sensation) előzi meg, amely a tic megtörténte után automatikusan csökken[10]. Az egyéb tünetek, mint a gondolati coprolalia (obszcén gondolatok), koprográfia (obszcén szavak vagy kifejezések írása) és a gondolati palilalia (a hallott szó utolsó szótagjának halk megismétlése) csak akkor ismerhetők föl, ha a klinikus konkrétan rájuk kérdez. Az utóbbi tünetek nem szükségesek feltétlenül a diagnózis fölállításához[8].

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave