MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Valálik István

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet


Hiperaktívhólyag-szindróma (urge szindróma vagy urge frequency)

A detrusor-hiperaktivitás az ürítés nappali (diurnalis pollakiuria) és éjszakai (nocturia) gyakoriságát jelentősen fokozhatja és incontinentiával vagy a nélkül is jelentkezhet[21]. A hiperaktívhólyag- (HH-) szindrómát másképpen irritábilishólyag-, ingerlékenyhólyag-szindrómának is nevezik; az angolszász irodalomban is többféleképpen – overactive bladder (OAB), urge incontinence, urgency-frequency incontinence néven – szerepel. Lényege, hogy a hólyag izmainak hirtelen görcse vagy a hólyagnyálkahártya fokozott ingerlékenysége nyomán a hólyag spontán összehúzódik a telítődés során – a beteg ezt nem tudja megakadályozni, és viszonylag gyakran sürgető vizelési inger lép fel. A diagnózis kritériumának számít, hogy az összehúzódás 15 cm H2O-nyomáskor már megjelenjen[14]. Okai ismeretlenek, gyakran a stresszincontinentiával (terheléses incontinentiával) kevert formában fordul elő, amikor is a hasi nyomásfokozódás idején a hólyagon belüli nyomás meghaladja a záróizom-apparátus nyomását. Két fő kategóriát különböztetnek meg: a) a detrusor neurogén hiperaktivitását vagy hyperreflexiáját, és b) az idiopatikus hiperaktivitást vagy instabilitást. A kiváltó tényezők között a központi idegrendszer betegségei (sérülés, demyelinisatiós kórképek, Parkinson-kór, agyérkatasztrófák stb.), húgyúti elzáródások, hiperszenzitivitás (interstitialis cystitis) és ismeretlen eredet is szerepelhet[22]. Gyógyszeres terápia esetén az antikolinerg szerek alkalmazása (ez az ismert mellékhatások miatt sokszor korlátozott) és az intravesicalis kezelés a leginkább hatásos. A detrusorba botulinumtoxint is beadnak[23], intravesicalisan kapszaicin és más neurotoxikus anyagok beadásával a C-rostokra hatnak. A sebészi módszerek között a hólyagnagyobbítás, az enterocystoplastica jöhet szóba, amelyek akár 70–80%-kal javíthatják a vizelési gondokat[24].

Stereotaxiás és funkcionális idegsebészet

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 183 7

A kötet az idegrendszeri működészavarok és kóros elváltozások korszerű műtéti megoldásait mutatja be. A stereotaxiás és funkcionális idegsebészet az orvostudomány és a biotechnológia egyik leggyorsabban fejlődő területe, így komoly igény mutatkozott egy áttekintő mű szerkesztésére. Ismertetésre kerül a daganatos betegek stereotaxiás biopszián és sugársebészeti eljárásokon alapuló kezelési alternatívája, a mozgászavarok, kiemelten a Parkinson-kór és az epilepszia sebészi kezelésének lehetősége. Áttekintést kap a Kedves Olvasó a krónikus fájdalomban szenvedő betegek terápiás alternatíváiról, a perifériás idegek stimulációjától kezdve a gerincvelő és a motoros cortex neuropacemakerrel történő stimulációjáig. A pszichiátriai sebészetben a reverzibilis megoldást nyújtó mély agyi stimuláció új távlatokat nyitott, leginkább a Tourette-szindróma és a kényszerbetegségek kezelése terén. A stereotaxia alapvető tételeiről, a hibaforrások elkerülésének lehetőségeiről és a gyakorlati alkalmazásra vonatkozó hasznos tanácsokról egyaránt olvashatnak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/valalik-stereotaxias-es-funkcionalis-idegsebeszet//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave