MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Gáthy Vera

India. Történelem, politika, gazdaság


A védikus kor

A korai védikus korban, amely körülbelül Kr. e. 1700 és 1500 közé datálható, az indoárja3 nép valahol a mai Irán és Afganisztán területén élhetett, majd egy részük kelet–délkelet felé vándorolt, mások pedig nyugat felé tartottak. A nyugat, Anatólia felé vándorlás egyik bizonyítéka egy szerződés, amely Bhogazköyben került elő: Kr. e. 1380-ban Mitanni királya szerződést kötött a hettita uralkodóval, I. Suppiluliumassal, amelyben indoeurópai istenekhez (Mitrához, Varunához és a Nászatjákhoz) fohászkodnak. Ezek az istenek mind az Avesztában, mind a Rigvédában szerepelnek. Ugyanitt előkerültek agyagtáblák is a lótenyésztésről, igen sok szanszkrit szóval. A Kr. e. XVI. század elejének babiloni uralkodói (Kassúk) is árja eredetűek voltak. Még fontosabb, hogy az Irán területén megtelepült nép szent irata, az Aveszta4 és a legkorábbi ind himnuszok a Rigvéda gyűjteményében igen sok hasonlóságot mutatnak mind a mitológia, mind a nyelv területén.

India. Történelem, politika, gazdaság

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 246 9

Ez az egyetemi jegyzet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok-szakos, különböző évfolyamokra járó hallgatóinak kíván segítséget nyújtani India-tanulmányaikhoz, de valamennyi hallgató haszonnal forgathatja. Két részből áll. Az első rész rövid áttekintést kínál a nemzetközi kapcsolatok-szakos hallgatóknak India történetéről, majd a második felében részletesebben bemutatja a mai India gazdasági, társadalmi és politikai viszonyait. A második rész az indiai szubkontinens vallásainak történetéről ad tájékoztatást.

Hivatkozás: https://mersz.hu/gathy-india-tortenelem-politika-gazdasag//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave