MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Simonyi Károly

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig


A fizikai inga

Huygens egy másik csúcsteljesítménye a fizikai inga lengésidejének megállapítása; pontosabban a fizikai ingával azonos lengésidejű matematikai inga hosszának megállapítása. Álljon a fizikai inga – a 3.6-11 ábrának megfelelően – egy egyenes, merev, súlytalan rúdra elhelyezett három testből. Ha ezt kilendítjük, az O pont körül lengéseket végez. Huygens két tétele alapján a következőket állapíthatjuk meg. Vizsgáljuk az inga állapotát egy tetszés szerinti időpillanatban. Ha ekkor mindegyik testet kiszabadítva képzeljük a merev kötésből, amely a többiekkel összekapcsolja, és mindegyik sebességét függőlegesen felfelé irányítva képzeljük – amit egy alkalmasan elhelyezett síkkal ütköztetve akár meg is valósíthatunk –, majd rögzítettnek képzeljük mindegyik testet az általa elért legnagyobb magasságban, akkor az így kapott elrendezés súlypontja nem kerülhetett magasabbra, mint amilyen magasan a kiindulási állapotban volt. De alacsonyabban sem lehet, mert akkor ezekből a magasságokból mint kiindulóhelyzetből indítva az egyes testeket a mozgás megfordíthatósága miatt az inga visszajutna eredeti, most végállapotként szereplő helyzetébe, ahol a súlypont magasabban lenne, mint a kiindulóhelyzetében volt, ami lehetetlen. Mindebből az következik, hogy bármely időpillanatban az így meghatározott képzelt elrendezés súlypontja ugyanazon magasságban van, mint a kiindulóhelyzetben volt. A tétel kapcsolatát az energiamegmaradás tételével a későbbiekben még részletezni fogjuk.

A fizika kultúrtörténete a kezdetektől a huszadik század végéig

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2020

ISBN: 978 963 454 490 6

A magyar természettudományos könyvkiadás talán legjelentősebb műve most először jelenik meg a legendás szerző által megalkotott teljességében. A 2001-ben elhunyt Simonyi Károly legutoljára egy német kiadás számára dolgozott könyvén, s az ekkor keletkezett szakaszok, amelyek a XX. század utolsó évtizedét is átfogják, csak most jutnak el a hazai olvasókhoz. A fizika kultúrtörténete az emberi gondolkodással egyidős tudományág fejlődését mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az izgalmas történetet a fontos mérföldköveket jelentő kísérletek, elméletek és bizonyítások könnyen érthető leírásán túl a fizikával sokszor szorosan összefonódva kibontakozó egyetemes bölcselet és művészet alkotásaiból választott szemelvények illusztrálják. A könyv tanúsága szerint egy-egy jelentős természettudományos felismerés ugyanakkora teljesítmény és a civilizáció ugyanolyan ünnepe, mint a kultúra vagy művészet bármely közismert, nevezetes alkotása. Mindkettő egy tőről, az emberi zsenialitásból fakad. A mű népszerűségét éppen az adja, hogy befogadásához nem kell túlzottan sok fizikai ismeret, így mindenki, aki a kultúra értékei iránt fogékony, értékes olvasmányként forgathatja.

Hivatkozás: https://mersz.hu/simonyi-a-fizika-kulturtortenete//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave