MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Zéman Zoltán, Béhm Imre

Módszertan vállalkozások pénzügyi teljesítményének mérésére

Mérleg- és eredménykimutatás-elemzés


Az árindex számítása

Az árindexszel a termékek bizonyos körére vonatkozóan az árak (például a termelési és az értékesítési ár) változását lehet kimutatni. Az egyes termékek árváltozását az egyedi árindex (ip), a termékek árainak átlagos változását (vagyis az árszínvonal változását) pedig az árindex (Ip) fejezi ki. Az árindexet ki lehet számítani a bázisidőszaki értékadatokkal (Laspeyres-féle árindex) és a tárgyidőszaki értékadatokkal is (Paasche-féle árindex). Számításánál a súlyokat a mennyiségek képviselik.

Módszertan vállalkozások pénzügyi teljesítményének mérésére

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 454 355 8

A könyv szlogenje: „Ne törje a fejét feleslegesen, hogy milyen pénzügyi mutatókat használhat a mérleg és az eredménykimutatás, a cash flow elemzésére; az üzleti tervek, a hitelkérelmek pénzügyi megalapozására; vállalkozása bemutatására az üzleti jelentésben, a kiegészítő mellékletben és más cégismertetőkben. Megtalálja rá a választ ebben a könyvben.”

A kötet ugyanis a vállalkozások pénzügyi teljesítményének megítélésére felhasználható hazai és a külföldi gyakorlatból átvett legfontosabb pénzügyi mutatók széles választékából mindazokat közzéteszi, amelyek a magyar számviteli törvény által kötelezően összeállított beszámolók mérlegéből és eredménykimutatásából számíthatók.

A módszertan mindenekelőtt a vállalati tevékenységgel közvetlen kapcsolatban álló vállalati vezetőknek, szakembereknek nyújt segítséget. Eredményesen használhatják fel vállalkozók, gazdasági társaságok igazgatósági tagjai, felügyelőbizottsági tagjai, állami vállalatok, szövetkezetek, költségvetési intézmények vezetői, pénzügyi és számviteli szakemberei, könyvvizsgálók, mérlegképes könyvelők, közgazdászok, ellenőrző szervezetek, bankok, biztosítók, önkormányzatok munkatársai.

Ajánlott a felsőoktatásban, a menedzserképzésben és -továbbképzésben, valamint a KKV vállalkozások pénzügyi vezetői részére tartott stúdiumok esetében.

A könyv módszertani támogatást nyújt a Zéman Zoltán–Béhm Imre: A pénzügyi menedzsment controll elemzési eszköztára című kiadványunkhoz.

a Kiadó

Hivatkozás: https://mersz.hu/zeman-behm-modszertan-vallalkozasok-penzugyi-teljesitmenyenek-meresere//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave