MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Forgács Attila

Az evés lélektana

3., bővített kiadás


A pszichoanalízis

A pszichoanalitikus mozgalom mind fejlődéstani, mind pszichodinamikai szempontból gazdagította a gasztropszichológiát. Képviselői felismerték, hogy a gyermekkor hajnalán a száj ingerlése kitüntetett érzelemkezelési technika. A pszichoszexuális fejlődés orális szakaszában a kisbaba mindent a szájába vesz. Cumizik, ha bánat vagy éppen öröm éri. A száj ingerlése felerősít minden jóérzést, enyhít minden kínt. Csakhogy a freudisták azt gondolták, hogy a gyermek ezt a hajlamát hamar kinövi, és csak az a személy tér vissza az orális megoldási módokhoz (pl. a túlevéshez, a dohányzáshoz, a rágógumizáshoz, az ásványvizes palack örökös hordozásához stb.), akit korai gyermekkorban orális trauma ért. Szerintük a szájközpontúság tehát lelki-fejlődéstani csökevény, amelyet meg kell úszni lelki sérülések nélkül. Csak néhány évtized múlva jelentkeztek azok a társadalmi változások, amelyek szükségessé tették az orális karakter egyéni traumatizációjának újragondolását. A freudizmus virágzásának idején (a két világháború között) a tömegeket inkább a nélkülözés sújtotta, ezért az érdeklődés is a hiányos tápláltság lélektani következményeire irányult. Hajdu-Gimes Lilly (1940) – neves magyar pszichoanalitikusnő – például, a skizofrénia kiváltó okát a gyermekkori éhezésben látta. 1-2 évtized múlva bontakozott ki a fogyasztói társadalom, amely tartós és tömeges árubőségével egyre terebélyesebb túlsúllyal terhelte meg az emberiség szerencsésebb részét. A világháborút túlélő pszichoanalitikusok szembesültek az ember kollektív tudattalanjába kódolt túlevési hajlammal, amely a túlélési ösztön része (Bruch, 1973). Evolúciós és civilizációs tapasztalat, hogy a krízisek éhínségekkel járnak, tehát a krízis túlélésének feltétele az evés, a nagy étvágy, a zsírtartalék. A túlevéshez semmiféle korai egyéni orális trauma nem szükséges, a közös őstörténet bőséggel szolgáltat tapasztalatot.

Az evés lélektana

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 175 2

A könyv első változata 1991-ben jelent meg, majd ezt követően 2004-ben és 2013-ban az Akadémiai Kiadó adta ki. Ez utóbbi bővített változatát tartja most kezében az olvasó. Mi történt az utóbbi 25 évben? Megduplázódott az elhízottak aránya. Pedig soha korábban nem tapasztalt fogyókúrahullám söpört végig a világon. A fogyás szándéka még érthető is a tömeges elhízás esetén, na de miért hízunk, a fogyókúrák dacára? A tudatos fogyási szándék ellen – jóval erősebb – őstudattalan erők hatnak. Az éhségérzetet nem csupán az élettani éhségjelek, hanem bizonyos ősemóciók is kiváltják. Az ember eredeténél fogva gyűjtögető-eszegető lény, aki örömeit és bánatait egyaránt hajlamos elenni. A kövér ember éhes lelkének alagsorában ott élnek kiéhezett elődei, akik ősvágyak formájában irányítják evési szokását. Mi ez a titokzatos, kontrollálhatatlan őserő? Honnan ered? Mit kezdhetünk vele? Miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek? Ilyen kérdésekre keresi a választ ez a könyv.

Hivatkozás: https://mersz.hu/forgacs-az-eves-lelektana//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave