MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Berta Judit, Csabai Krisztina

Szocializáció gyermek- és serdülőkorban


Stressz és megküzdés

Pikó (2002) szerint a depresszió nem más, mint az „önmegvalósítás deficitje”. A mai modern társadalom egyik legfontosabb értéke a teljesítmény. A teljesítmény mércéje alapján kerül megítélésre az önmegvalósítás sikeressége, mely annak függvénye, hogy az egyén mennyire sikeres a társadalmi normák által kitűzött célok és értékek megszerzésére. A buktató ott van, hogy a fogyasztói társadalom ezek megszerzésének útjára vonatkozóan nem ad tanácsot, elérésükre számtalan út lehetősége kínálkozik. Ha azonban a személy ezen értékek megszerzésében elbukik, a rossz döntésekért való felelősség és a kudarc a személyt terhelik, a társadalom tagjai a vesztesek kategóriájába sorolja őket, amely a bűntudat érzésén keresztül vezet a depresszió kialakulásának lehetőségéhez. A fogyasztói társadalmakra jellemző énközpontúság interperszonális konfliktusok kialakulásához vezet, amelyek hatékony konfliktuskezelési stratégiákat igényelnek. Ezek közül a társadalom tagjai azokat preferálják, amelyek a kellemetlen eseményeket minél gyorsabban és minél kevesebb egyéni ráfordítással szüntetik meg, lehetőség szerint minél nagyobb örömet okozva, vagyis dohányzással, növekvő alkohol és drogfogyasztással, hangulat és szorongásoldók szedésével. Amennyiben a személy ezekkel nem kíván élni, kénytelen pszichológiai eszközök segítségével a stresszel küzdenie, mely három szinten valósulhat meg (Kopp–Skrabski, 2001):

Szocializáció gyermek- és serdülőkorban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 235 3

Hivatkozás: https://mersz.hu/berta-csabai-szocializacio-gyermek-es-serdulokorban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave