MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Berta Judit, Csabai Krisztina

Szocializáció gyermek- és serdülőkorban


Kollektív bántalmazás

A fogalom Alexandertől (2004) származik, aki szerint kollektív traumáról akkor beszélünk, ha „egy közösség tagjai úgy érzik, borzalmas eseményeknek voltak kitéve, ami kitörölhetetlen nyomokat hagy a csoport tudatában, örökre nyomot hagy az emlékezetükben, s alapvetően és visszavonhatatlanul megváltoztatja a későbbi identitásukat” (Alexander, 2004:1; idézi Békés, 2008). A kollektív trauma azonban még inkább kultúra-, és kontextusfüggő, hiszen a különböző korok és különböző kultúrák eltérően ítélik meg, és határozzák meg az agressziót és annak mértékét. Vegyük észre ebben azt az alexanderi gondolatot, hogy a traumát így nem maga az esemény, hanem az eseményhez társított kulturális jelentésadás idézi elő. Jó példa ennek prezentálására a gyermekmunka, mely a XIX. századik a nyugati kultúrában teljesen elfogadottnak és természetesnek számított, miáltal a gyermek hozzájárul a családi bevételhez. Jelen nyugati kultúránk azonban az ENSZ gyermekjogi egyezménye alapján (34. cikk 1. pont) a gyermekek gazdasági kizsákmányolását bünteti, és gyermekkorúak munkavállalását szabályozza. A magyar törvények szerint gyermekmunkát végez az a személy, aki 18. életévét nem töltötte be, emellett 14 éven aluli gyermekek foglalkoztatása tilos. Ázsiában vagy Dél-Amerikában azonban a XXI. században is elvárják a szegény családok a6-10 éves gyermekeiktől, hogy dolgozzanak. A gyermeki munkavégzés során elszenvedett sérelmeket, bántalmakat a nyugati kultúra egyértelműen traumatikus eseményként határozná meg. Az egy csoporton belüli tagok egyénileg elszenvedett sérelmeiknek csoportalkotó szerepük is lehet, így kollektív traumává válhatnak, mint például a Holokauszt-trauma (Békés, 2008).

Szocializáció gyermek- és serdülőkorban

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 235 3

Hivatkozás: https://mersz.hu/berta-csabai-szocializacio-gyermek-es-serdulokorban//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave