Lovas Zsuzsa, Herczog Mária

A mediáció, avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés


A konfliktusok hibás kezelése

Ne is titkoljuk, szeretjük a probléma szót használni. Míg más nemzetek fiai és lányai szívesebben használják a kérdés, a helyzet, a feladat kifejezést, mi unos-untalan problémázunk. De mit értünk problémán? Watzlawick és munkatársai a problémát a konfliktus szinonimájaként használják, megértésének és megoldásának egészen új és eredeti megközelítését nyújtják. Nem a „miért van konfliktus?”, és „hogyan kell megoldani?” kérdést teszik fel, hanem felvetik, hogy mit is teszünk, hogy a konfliktus fennmaradjon, így nem kell szembesüljünk a mélyebb problémákkal. Konfliktuson egy nemkívánatos helyzetet értenek, amely megoldható valamilyen, a józan ésszel összeegyeztethető cselekvés révén. Ha helyesen kezeljük, feloldható, ha nem, zsákutcába visz, és görcsös és hiábavaló erőfeszítésekre kényszerít. (Watzlawick, Paul – Weakland. John H. – Fisch, Richard: Változás. Gondolat, Budapest, 1990.)

A mediáció, avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2020

Nyomtatott megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 933 7

A könyv szerzői a mediáció különféle területein a képzések és szupervíziók során és meditátorként is – többféle technika alkalmazásával – jelentős tapasztalatokra tettek szert az elmúlt több mint két évtizedben. Ez csak megerősítette azt a meggyőződésüket, hogy a mediáció (közvetítés) bármely szakmailag megalapozott és bizonyított formáját lehet és kell is alkalmazni az adott helyzetnek, konfliktusnak megfelelően, a résztvevők szükségletei és lehetőségei szerint.

A mediáció típusú, erőszakmentességen alapuló megoldások támogatása a gyakorlati előnyök mellett fontos elvi jelentőséggel is bír. Hosszú távú hatást gyakorol a résztvevőkön kívül a széles közösségi, társadalmi viselkedési normákra, családi, kapcsolati és intézményes viselkedésre is.

Az elmúlt években sokféle mediációval foglalkozó tanulmány, könyv jelent meg – többnyire szakembereknek szólóak –, melyek kutatásokat, jogi és elvi, elméleti kérdéseket, egy-egy speciális területet érintenek. Ezen kötet szerzői a szakemberek mellett – a mediáció iránt érdeklődő vagy annak igénybevételét fontolgató – olvasókhoz is szólnak. A mediáció rövid története, nemzetközi gyakorlata, a hazai jogi szabályozás és alkalmazás alakulása, a tapasztalatok, a megfogalmazott dilemmák, a mediációs folyamat leírása, a lehetséges megoldások és a nélkülözhetetlen pszichológiai, lélektani ismeretek bemutatása remélhetően segítik majd az olvasót a tájékozódásban, és hozzájárul ahhoz, hogy felhasználóként vagy mediátorként hasznát vegye az itt olvasottaknak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lovas-herczog-a-mediacio-avagy-a-fajdalommentes-konfliktuskezeles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave