Lovas Zsuzsa, Herczog Mária

A mediáció, avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés


Mediációs ülés

A mediációs ülést az apa kérte, ezért ő mondhatja el először a saját szemszögéből a történetet. Szerinte házasságuk akkor romlott meg, amikor elvesztette állását. Úgy érzi, feleségének csak addig kellett, amíg megfelelő anyagiakat tudott biztosítani számára. Amikor azonban ő került bajba, neki lett volna szüksége bizalomra és támogatásra, akkor a felesége ellépett mellőle. Kati nem törődött azzal, hogy ő milyen nehéz és megalázó szerepbe került, nem vette észre, hogy mennyire szenved ettől, és hogy mennyire retteg a lecsúszástól. Amikor az asszony alkut ajánlott neki, hogy ha nem tud, ne fizessen gyerektartást, ajánlatát gesztusként értékelte, és nagyon megörült neki. Később döbbent rá, hogy milyen embertelen megállapodást írt alá. Egy évre valóban eltűnt, de ezt az évet nem kívánja senkinek. Most talpra állt, van folyamatos jövedelme, tudja és akarja is fizetni a gyerektartást, és természetesen akarja kisfiával tartani a kapcsolatot. „Teljes képtelenség, hogy a fiam úgy nőjön fel, hogy nem is tudja, ki az apja. A fiamnak szüksége van apára, nekem pedig szükségem van a fiamra.”

A mediáció, avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2020

Nyomtatott megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 933 7

A könyv szerzői a mediáció különféle területein a képzések és szupervíziók során és meditátorként is – többféle technika alkalmazásával – jelentős tapasztalatokra tettek szert az elmúlt több mint két évtizedben. Ez csak megerősítette azt a meggyőződésüket, hogy a mediáció (közvetítés) bármely szakmailag megalapozott és bizonyított formáját lehet és kell is alkalmazni az adott helyzetnek, konfliktusnak megfelelően, a résztvevők szükségletei és lehetőségei szerint.

A mediáció típusú, erőszakmentességen alapuló megoldások támogatása a gyakorlati előnyök mellett fontos elvi jelentőséggel is bír. Hosszú távú hatást gyakorol a résztvevőkön kívül a széles közösségi, társadalmi viselkedési normákra, családi, kapcsolati és intézményes viselkedésre is.

Az elmúlt években sokféle mediációval foglalkozó tanulmány, könyv jelent meg – többnyire szakembereknek szólóak –, melyek kutatásokat, jogi és elvi, elméleti kérdéseket, egy-egy speciális területet érintenek. Ezen kötet szerzői a szakemberek mellett – a mediáció iránt érdeklődő vagy annak igénybevételét fontolgató – olvasókhoz is szólnak. A mediáció rövid története, nemzetközi gyakorlata, a hazai jogi szabályozás és alkalmazás alakulása, a tapasztalatok, a megfogalmazott dilemmák, a mediációs folyamat leírása, a lehetséges megoldások és a nélkülözhetetlen pszichológiai, lélektani ismeretek bemutatása remélhetően segítik majd az olvasót a tájékozódásban, és hozzájárul ahhoz, hogy felhasználóként vagy mediátorként hasznát vegye az itt olvasottaknak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lovas-herczog-a-mediacio-avagy-a-fajdalommentes-konfliktuskezeles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave