Lovas Zsuzsa, Herczog Mária

A mediáció, avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés


Előzmények

A tulajdonos kereste fel a mediációs irodát, és kérte segítségüket a cégénél kialakult konfliktus megoldásában. Beszámolt arról, hogy nem tartja magát jó főnöknek, nem tud jól bánni alkalmazottaival, képtelen rávenni őket az együttműködésre. Ideje nagy részét a munkalehetőség megtalálása, a megrendelőkkel való tárgyalás és az anyagbeszerzés teszi ki. Sem ideje, sem energiája nem marad a munkaszervezésre és a feszültségek kezelésére. Ennek következtében áldatlan állapot alakult ki a műhelyben. Az ott dolgozók nem kommunikálnak egymással, ha kommunikálnak, azt ingerülten és indulatosan teszik. A fő konfliktus a műhelyvezető és a felületkezelő között alakult ki. A helyzet odáig fajult, hogy a műhelyvezető ki akar lépni a cégből. Mivel a műhelyben hárman dolgoznak, egy ember kiesése komoly fennakadást okoz, és a főnök attól tart, hogy nem kap megfelelő munkaerőt, akivel a műhelyvezetőt pótolhatná.

A mediáció, avagy a fájdalommentes konfliktuskezelés

Tartalomjegyzék


Kiadó: Wolters Kluwer Hungary Kft.

Online megjelenés éve: 2020

Nyomtatott megjelenés éve: 2019

ISBN: 978 963 295 933 7

A könyv szerzői a mediáció különféle területein a képzések és szupervíziók során és meditátorként is – többféle technika alkalmazásával – jelentős tapasztalatokra tettek szert az elmúlt több mint két évtizedben. Ez csak megerősítette azt a meggyőződésüket, hogy a mediáció (közvetítés) bármely szakmailag megalapozott és bizonyított formáját lehet és kell is alkalmazni az adott helyzetnek, konfliktusnak megfelelően, a résztvevők szükségletei és lehetőségei szerint.

A mediáció típusú, erőszakmentességen alapuló megoldások támogatása a gyakorlati előnyök mellett fontos elvi jelentőséggel is bír. Hosszú távú hatást gyakorol a résztvevőkön kívül a széles közösségi, társadalmi viselkedési normákra, családi, kapcsolati és intézményes viselkedésre is.

Az elmúlt években sokféle mediációval foglalkozó tanulmány, könyv jelent meg – többnyire szakembereknek szólóak –, melyek kutatásokat, jogi és elvi, elméleti kérdéseket, egy-egy speciális területet érintenek. Ezen kötet szerzői a szakemberek mellett – a mediáció iránt érdeklődő vagy annak igénybevételét fontolgató – olvasókhoz is szólnak. A mediáció rövid története, nemzetközi gyakorlata, a hazai jogi szabályozás és alkalmazás alakulása, a tapasztalatok, a megfogalmazott dilemmák, a mediációs folyamat leírása, a lehetséges megoldások és a nélkülözhetetlen pszichológiai, lélektani ismeretek bemutatása remélhetően segítik majd az olvasót a tájékozódásban, és hozzájárul ahhoz, hogy felhasználóként vagy mediátorként hasznát vegye az itt olvasottaknak.

Hivatkozás: https://mersz.hu/lovas-herczog-a-mediacio-avagy-a-fajdalommentes-konfliktuskezeles//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave