A tanulás okozta kimerültség jelei

2019. 12. 16.

FacebookXPinterestLinkedIn

Még be kéne magolnod laza 1500 oldalnyi magfizikát, de úgy érzed, megmozdulni sincs erőd. Sőt, a haverokkal sincs kedved találkozni, és legszívesebben végigaludnád a napot. Ha ismerősek ezek a tünetek, alighanem téged is utolért a totális kimerültség. A fáradtságnak számos oka lehet, és még több negatív következménye: nem sikerülnek a vizsgák, eltávolodsz a barátaidtól, sőt akár az egészséged is kárát láthatja. A cikkből még több infót és hasznos tippeket is kaphatsz a témában.

A kimerültség jelei

Mintha kivették volna az elemet – a kimerültség egyik legárulkodóbb jele, ha állandóan fáradtnak érzed magad. Az a feladat, ami egy héttel vagy hónappal ezelőtt még simán ment, most olyan, mintha hegyeket kéne megmozgatnod. Az is lehet, hogy olyan gyengének érzed magad, mint egy kismacska. Ha már a lapozás is komoly erőfeszítést jelent, szinte biztos, hogy túl sokat hajtottad magad.

Maradva a fizikai tüneteknél, a kézremegés vagy tikkelés is árulkodó lehet, ahogy az izomgörcsök vagy az állandó szédülés is. Ha gyakran érzed úgy, hogy meg kell kapaszkodnod valamiben, hogy a talpadon maradj, ideje kipihenni a fáradalmakat. Ezeket a jeleket magadon is megfigyelheted: kiesnek a kezedből a dolgok, bizonytalanná válnak a legegyszerűbb mozdulatok is.

A kimerültségnek persze nemcsak testi, hanem lelki és szellemi jelei is vannak. Ezek közül a legtipikusabb, hogy átmész Csipkerózsika üzemmódba, és a fél napot átalszod. Szintén árulkodó lehet, ha arra sem emlékszel, amit tegnap tanultál. A kimerültség ugyanis a kognitív képességekre is hatással van: nehezebben tanulsz, alig tudsz koncentrálni és minden kiesik a fejedből.

Arra is érdemes odafigyelned, hogy miként reagálsz egy-egy élethelyzetben. Ingerlékeny vagy? Vagy éppen ellenkezőleg: mindent elintézel egy vállrándítással? A kimerültség bizony ilyen formában is jelentkezhet, ha már a teljesítőképességed határára értél.

Mi áll a háttérben?

Ha egész nap betonoztál vagy végigbuliztad az éjszakát, akkor nem nagyon kell keresgélni az okokat. Ha viszont csak úgy, látszólag minden ok nélkül rád tör a kimerültség, akkor érdemes önvizsgálatot tartani: helyesen, zsírmentesen étkezel? Odafigyelsz a megfelelő alvásmennyiségre? Mozogsz eleget a szabad levegőn? Ezek hiánya ugyanis mind-mind könnyen általános és tartós fáradtságérzéshez vezethet.

Vannak azonban olyan faktorok, amikre talán nem is gondolnál elsőre. A túlzásba vitt fogyókúra például felboríthatja a szervezet egyensúlyát, ami aluszékonyságot és koncentrációs zavarokat okozhat. A folyadékhiány szintén gyakori kiváltó ok: a napi két liter víz (és nem üdítő!) elengedhetetlen, ha csúcsformában akarod tudni az agytekervényeidet. 

Sokszor a környezeti tényezők a ludasok a kimerültségben: olyan apróságok is negatívan hathatnak rád, mint a rossz szellőzés vagy a túlságosan száraz levegő. És persze a fény: ha egy sötét szobában üldögélsz álló nap, ne csodálkozz, ha elfogy minden energiád. Érdemes a gázrendszert is ellenőriztetned: egy kisebb szivárgás könnyen okozhat levertséget.

Hipochonderek most ne olvassanak tovább, de a kimerültség bizony egy betegség tünete is lehet. Akár egy vírusos fertőzés is kiválthatja, de állhat mögötte alacsony vérnyomás vagy akár vérszegénység is. Legrosszabb esetben a daganat is szóba jöhet, és persze az olyan pszichés betegségeket sem lehet kizárni, mint a depresszió vagy a szorongás.

Következmények, amik előfordulhatnak

A kimerültség komoly hatással van az életminőségedre, amibe természetesen a tanulás vagy a vizsgára felkészülés is beletartozik. Egyes kutatások szerint a fáradtság olyan szinten kihat a szervezetre, hogy az átlagos teljesítményed felét sem vagy képes hozni. Az pedig még a kettesre sem elég! Ha egyáltalán be tudsz menni a suliba, mert a kimerültség totális legyengüléssel is járhat, és már maga a járás is hegymászásnak tűnhet.

A kimerültség egyik leggyakoribb következménye a migrén. Márpedig az egyetemen bőven akad ok, ami miatt főhet a fejed, a hasogató fejfájással pedig a tanulás sem megy. Főleg, ha látászavar is társul mellé, márpedig a „ki sem lát a fejéből, annyira fáradt” szófordulat majdhogynem szó szerint igaz. Ami pedig a lelki következményeket illeti, legrosszabb esetben akár klinikai depresszióvá is fajulhat a kimerültség. A vizsgaidőszak közepén aligha fogod megugrani a lécet, ha éppen haragban állsz önmagaddal és az egész világgal.

Stressz vagy krónikus fáradtság? Fordulj orvoshoz, ha nagy a baj!

Stressz, kiégés, kimerültség. Bár hasonló fogalmak, mégis mást és mást takarnak. A stressz – jó esetben – egy átmeneti, rövid ideig tartó helyzet, például amikor a legszigorúbb tanárnál kell izzadnod a jobb jegyért. A kiégés pedig akkor jön, ha nyolcadszorra sem sikerül, és már a tantárgytól is elmegy a kedved. A kiégés azonban az idősebb korosztályt vagy a monoton munkakörben dolgozókat veszélyezteti elsősorban.

Mind a kimerültséget, mind a stresszt és a kiégést orvosolhatod életmódváltoztatással. Más a helyzet azonban az ún. krónikus kimerültséggel, vagy tudományos nevén chronic fatigue syndrome-mal. Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a következő tünetek hosszú távon is fennállnak: tompa izomfájdalom, láz, fejfájás, látáskiesés, koordinációs zavarok.

A krónikus fáradtságot szervi betegség is okozhatja, például vérszegénység vagy pajzsmirigyproblémák. Ilyenkor mindenképp orvosra van szükség, és persze gyógyszerekre vagy egyéb kezelésre. Nem érdemes saját döntésre gyógyszert szedni, azonban ha mégis így döntenél, a lehetséges mellékhatásokról mindenképpen kérdezd meg a kezelőorvosodat, gyógyszerészedet, de minimum olvasd el a betegtájékoztatót!

5 tipp a kimerültség ellen

Ha már tapasztalod magadon a kimerültség jeleit, ideje tenni ellene! Az alábbi öt tippel nemcsak hatékonyan kezelheted, de akár meg is előzheted a bajt.

Megfelelő mennyiségű alvás

Ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy kiadós alvással a reggel fél nyolcas előadások sem jelentenek majd problémát, és jobban fog majd az agyad az egész nap során. A megfelelő mennyiség persze egyénenként változó, de nagyjából 7-8 óra az, amit a szakemberek javasolnak. Ha pedig délután két óra között belefér egy szundi, még nagyobb csapást mérhetsz a kimerültségre.

Helyes étkezés

Ne a gyorséttermeket gazdagítsd az ösztöndíjadból vagy a diákmunkád béréből! Persze, néha belefér egy kis elcsábulás, de alapvetően próbálj zöldségekben gazdag, ellenben zsíros húsokban szegény étrendet kialakítani. Ezzel az esetleges súlyproblémáid is megszűnnek, a szervezeted pedig több energiához jut. Egy közös főzőcskézés pedig jó buli is, amit megszervezhetsz a barátaiddal, koleszes társaiddal.

Sportolás

Churchillhíres mondását („csak semmi sport”) mindenki ismeri. De tudod, mik voltak az utolsó szavai? „Úgy unom már ezt az egészet. Könnyen lehet, hogy a sporthiány is közrejátszott a kimerültségében és a rezignáltságban. Hogy veled ez ne forduljon elő, kezdj el mozogni minél előbb! A sportolás a legjobb ellenszer fáradtság ellen, hiszen megmozgatja az izmokat és javítja a keringést, valamint a tüdőkapacitást.

Relaxációs technikák alkalmazása

Ha az aktív sportolás távol áll tőled, még mindig megpróbálkozhatsz a különböző relaxációs technikákkal. Választhatod a jógát vagy a meditációt, de ha igazán biztosra akarsz menni, akkor az autogén tréninget érdemes kipróbálnod. Ez a komplex módszer 20-25 perces gyakorlatokban segít levezetni a feszültséget, és különböző légzéstechnikákkal javítani a keringést és a szívműködést. Akár a tanulást is megszakíthatod egy kis relaxációval.

Szünet tartása

A vizsgaidőszakban a stresszoldás úgy is lehetséges, ha néha mással is foglalkozol. Persze, fel kell készülnöd, meg kell tanulnod az anyagot, de sokkal hatékonyabb leszel, ha néha elfelejted az egészet, és elmész moziba vagy kirándulni. A lényeg, hogy ne pörögj állandóan a feladataidon, hanem tarts hosszabb-rövidebb szüneteket. Akár napirendet is készíthetsz, amiben pontosan leírod magadnak, mikor van a tanulás ideje, és mikor kell megnyomnod a pause gombot.

Kapcsolj időben!

Ha idejében észreveszed magadon a kimerültség jeleit, megelőzheted a komolyabb bajt, és nem látja kárát sem a tanulmányi eredményed, sem az emberi kapcsolataid. A szervezeted jelzi, ha ideje pihenni. Az állandósult fáradtság, az izomfájdalom, a feledékenység vagy éppen a lehangoltság mind vészharangnak számítanak.

Ilyenkor relax, don’t do it:tarts egy kis szünetet, kezdj el mozogni, változtass az étrendeden, relaxálj, vagy csak aludj egy nagyot! Ha pedig ezeket a módszereket állandósítani tudod az életedben, a kimerültség visszatérésétől sem kell tartanod. Nemcsak a tanulás megy majd jobban, de az élet örömeit is maximálisan kiélvezheted.

Nyitókép: Freepik

Kategória:Vizsgaidőszak

Kivonat
fullscreenclose
printsave