Tippek, hogy könnyebben menjen a tanulás

2019. 11. 08.

FacebookXPinterestLinkedIn

A tanulás nem könnyű feladat, viszont kikerülhetetlen, így nem csoda, ha sokak számára problémát jelent. Az általános iskolásoktól kezdve egészen a különféle továbbképzéseken és tanfolyamokon részt vevő felnőttekig mindenki küzd a dolog nehézségeivel. Az egyetemi hallgatóknak viszont különösen nehéz dolguk van, hiszen ha a szorgalmi időszak alatt nem is, a vizsgaidőszak alatt sokszor rövid idő alatt kell nagy mennyiségű információt befogadni és megérteni. Ismerős helyzet, igaz?

A motiváció hiánya, a halogatás, a helytelen időmenedzsment, a figyelemzavar és a stressz mind-mind nehezítő tényező, de szerencsére léteznek olyan módszerek, amikkel könnyebben veheted az akadályokat. Cikkünkben összeszedtünk pár tippet, így ha arra keresed a választ, hogyan lehetsz hatékonyabb, a legjobb helyen jársz!

Zárj ki minden zavaró tényezőt!

Közeleg az ideje annak, amikor a tanulás lenne a következő feladatod, te viszont még mindig ezer más dologgal foglalkozol?

Nem véletlen, hogy a hatékony tanulási folyamat a tökéletes hely megtalálásánál kezdődik! Ahhoz, hogy koncentrálni tudj, csendre, nyugalomra, és egy jó asztal mellett egy ergonomikus, de nem túlságosan kényelmes székre lesz szükséged. Ha most azt kérdezed magadtól, miért lenne baj, ha túlságosan kényelembe helyeznéd magad, a válasz egyszerű: azért, mert ebben az esetben a figyelmed is lankadna, és idővel a pihenésről szólna az időd, nem pedig a tanulásról.

Ha már létezik egy olyan hely vagy kis sarok, ahol nyugodt körülményeket tudsz magadnak teremteni – azaz ahol nem zavar vagy szól hozzád senki –, még mindig lehetnek akadályozó tényezők körülötted: ugyanis a laptop és a telefon mind olyan inger, ami nehezíti a koncentrációt.

Egyrészt önmagukban is csábítóak, és arra ösztönözhetnek, hogy nézd meg, mi újság másokkal, másrészt a hangos értesítések tovább rontanak a helyzeten, és bármikor kizökkenthetnek a tanulásból.

Ma már léteznek olyan applikációk – ilyen például a Freedom –, amikkel egy bizonyosidőre blokkolhatod az összes értesítést! Nincs több pittyegés, beérkező értesítés és felugró ablak! Te választhatod ki, mely oldalakat szeretnéd kiiktatni, így ha tanulás közben használnod kell a gépedet (például anyaggyűjtés céljából), nem kell többé attól tartanod, hogy könnyen elkalandozol a közösségi média oldalain.

Találd meg a számodra leginkább működő helyet!

Az általános iskolás éveid alatt még nem volt kérdés: tanulni otthon, a szobádban volt a legkönnyebb. Viszont, ha te is azon egyetemisták közé tartozol, akik másik városba vagy esetleg országba költöztek a lehető legjobb oktatás elérése érdekében, akkor már nem ilyen kézenfekvő a válasz arra a kérdésre, hogy hol tudnál a leghatékonyabban tanulni.

Persze, ha önálló albérleted vagy saját lakásod van, ahol nem zavar senki, és a körülmények is adottak, nem kérdés: otthon is leülhetsz a könyveid és a jegyzeteid fölé.

Ha viszont lakótársad vagy szobatársad van, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy gyakran kizökkennél a munkából. Ilyen esetben keress egy olyan külső helyszínt, ahol rendszeresen és nyugodtan tudsz a feladataidra koncentrálni.

Legyen azaz egyetemi vagy egy külső könyvtár, a kollégiumi tanulószoba, egy csendes kávézó vagy esetleg egy közösségi iroda, a lényeg, hogy a tanulásod során azzal tudj foglalkozni, amivel foglalkoznod kell, ne pedig másokkal!

Fontos, hogy legyen egy állandó, bevett helyed, ugyanis ha gyakran váltogatod a helyszínt, nehezebben fogsz tudni fókuszálni az új ingerek miatt.

Az is szempont, hogy közel legyen hozzád az adott hely, hiszen nem mindegy, mennyi időt kell tanulással töltened, márpedig az oda- és a hazajutással is értékes perceket vehetsz el magadtól.

Legyél céltudatos: ne azt figyeld, mennyire hangulatos egy hely, hanem azt, hogy alkalmas-e erre a célra! Például hiába szól kellemes zene egy kávézóban, ha leginkább csendben tudsz koncentrálni.

Próbáld ki a Pomodoro-technikát!

Léteznek olyan hatékony tanulási módszerek, amiket érdemes kipróbálnod, ha koncentrációs nehézségekkel küzdesz. Ilyen például a Pomodoro-technikais, amit Francesco Cirillo gondolt ki a 80-as évek végén.

A pomodoro szó olaszul paradicsomot jelent, a módszer pedig az évtizedre jellemző, paradicsom alakú konyhai időmérőről kapta a nevét.

Ez egy időgazdálkodási módszer, melynek lényege, hogy 25 percig csak és kizárólag egyetlenegy dologgal foglalkozhatsz, azaz nem oszthatod meg a figyelmedet! Mivel az agy ennyi ideig képes koncentrálni egy feladatra, 25 percig minden egyes pillanatot arra az egy feladatra kell szánnod! Ezt követően 5 perc szünetet tarthatsz, majd ha kipihented magad, újult erővel vághatsz neki a következő 25 perces ciklusnak. 4 ilyen kör után pedig egy hosszabb, 25 perces szünet következik.

A ciklusok jelöléséhez használhatsz konyhai időmérőt is, de természetesen ma már erre is létezik külön applikáció, amit ugyanezen a néven találsz és többféle operációs rendszerre is le tudsz tölteni!

A módszer titka nemcsak abban rejlik, hogy kihasználja azt a maximális időtartamot, amíg az agy képes koncentrálni, hanem abban is, hogy sokan könnyebben vágnak bele a tanulási ciklusokba, ha azok csak 25 percig, nem pedig órákig tartanak.

Ismerd meg a saját tanulási típusod!

A tanulás során sokkal intenzívebben vesszük igénybe az egyes érzékszerveinket, mint más tevékenységek során. Attól függően, hogy ki melyik érzékszervét használja leginkább, három tanulási típusba sorolhatóak az emberek: léteznek vizuális, auditív és kinesztetikus típusok is.

Ahhoz, hogy hatékony tanulás istratégiát[1]  tudj alkalmazni, fontos, hogy tisztában légy azzal, te melyik típusba tartozol!

Vizuális típus

Ha vizuális típus vagy, könnyebben érted meg a dolgokat, ha azokat nem szóban, hanem írásban kapod. Szereted az élénk színeket, az egyértelmű jelöléseket és az átlátható ábrákat, mert így tudod leginkább leszűrni a lényeget egy-egy anyagból. Ha valamit meg kell tanulnod, használj kihúzó filceket, jelölő matricákat és jegyzeteket!

Auditív típus

Ha leginkább az ragad meg benned, amit hallottál, szinte biztos, hogy auditív típus vagy. Ebbe a típusba kevesen tartoznak: mindössze a tanulók 10-15%-a auditív személyiség.

Az egyetemisták sokszor az utolsó pillanatra hagyják a vizsgára való felkészülést: sokan még az előadásokra sem járnak be, hanem utólag vesznek át mindent. De ha valakinek, hát neked ott a helyed minden előadáson, mert fontos, hogy halld, amit az oktató elmond. Emellett az egyéni munkádat azzal tudod segíteni, ha tanulás közben hangosan felmondod – és ezáltal újra hallod – a leckét.

Kinesztetikus típus

Ha igazi örökmozgó vagy, aki nehezen koncentrál huzamosabb ideig, üdv a kinesztetikus típusok csoportjában! Ahhoz, hogy figyelni tudj, tanulás előtt mindenképp végezz valamilyen fizikai tevékenységet, és tarts gyakran szünetet! (A korábban említett Pomodoro-technikát neked kifejezetten ajánljuk!)

Így lesz sikerélmény a tanulás

A tanulás mindenki számára kihívást jelent, ezért cikkünkben olyan tippeket és tanulásitechnikákat mutattunk be, amelyekkel te is könnyebben veheted az akadályokat! Ahhoz, hogy sikeresen elvégezd az egyetemet, kikerülhetetlen, hogy megtaláld a számodra működő módszereket. Nem kell semmi bonyolultra gondolnod, ugyanis a tanulási folyamat sokszor már attól eredményes lehet, ha odafigyelsz az alapokra és néhány apróságra.

Ha megismered a saját személyiségtípusodat, az előnyödre fordíthatod az adottságaidat – például már a szorgalmi időszak alatt hatékonyabb lehetsz –, ha pedig felismered, mi szokott nehézséget okozni, könnyebben kizárhatod a zavaró tényezőket a tanulási folyamatból!Kivonat
fullscreenclose
printsave