Gyorsolvasás: mentőöv a vizsgaidőszakban vagy a munkahelyen

2019. 06. 16.

FacebookXPinterestLinkedIn

Egy első osztályos gyermek 23, egy ötödikes pedig körülbelül 140 szót tud elolvasni percenként. Felnőttkorban pedig az agy már 200-250 szó befogadására képes.

Olvasásod sebessége felnőttként attól is függ, hogy éppen mit olvasol.
Természetes, hogy egy izgalmas regény gördülékenyebb olvasmány, mint egy szakszavakkal túlzsúfolt tankönyv. A gyorsabb megértést pedig a nagyobb szókincs is elősegíti.

Mit szólnál ahhoz, ha az olvasás során több információt fogadhatna be az agyad vizsgaidőszakban vagy a szorgalmi időszak idején, ráadásul több könyvet tudnál végigolvasni?

Ebben segít a gyorsolvasás, amellyel akár megháromszorozhatod kapacitásodat!

Ebből a cikkből megtudod, milyen iskolában tanult szokások lassítják olvasásod, és hogyan hagyj fel velük.

Hogyan tanultunk meg olvasni az iskolában?

Hadd kezdjem egy érdekességgel: kezdeti olvasási sikerünk és kedvünk jelentősen függ attól, hogy óvodáskorunkban mennyi mesét olvastak fel nekünk. Hazai esettanulmány és nemzetközi felmérés is bizonyítja: a szülői támogatás erősen meghatározó abban, hogy milyen sikerrel tanulunk meg olvasni.

Legtöbben ugyanúgy olvasunk felnőttként is, ahogyan 6 évesen megtanultuk.
Egyenként nézzük a szavakat, az elsőtől az utolsó betűig elolvassuk őket. Sokan olvasás közben még motyognak is, így a beszéd tempójára csökkentik olvasási sebességüket. Van, aki a sorok végén megáll pár pillanatra, esetleg többször is elolvassa a szavakat.

Éppen ezért egy gyorsolvasó tanfolyamon elsőként a gyerekként beléd rögzült rossz olvasási szokásoktól segítenek megszabadulni.

Ilyen többek között, hogy megtanulj szócsoportokat olvasni, így egy adott szöveget a korábbihoz képest sokkal gyorsabban olvashatsz el. Fontos a tudatosság és a koncentráció is: ne hagyd elkalandozni a gondolataidat!

És miben különböznek a gyorsolvasók?

A gyorsolvasás gyakorlatai abban lesznek a segítségedre, hogy felturbózd agyad kapacitását. Növeld befogadóképességét, javítsd a memóriádat és a szövegértésedet.

Így nemcsak a tanulás, de az élvezeti olvasás is hatékonyabban megy majd. Sőt, a gyorsolvasást akár már húsz perc alatt begyakorolhatod annyira, hogy észrevehető javulást tapasztalj.

A gyorsolvasás fő módszere a tudatos olvasásra való edukáció.

Mit jelent az, hogy tudatos olvasás?

Először is, tudd, mi a célod az olvasással! Például, ha a szorgalmi időszakban a Himalája magasságával vetekedő irodalomhegyet kell feldolgoznod, akkor a gyorsolvasás segíteni fog. Tudatosan kell nagyobb sebességre kapcsolnod, és meg is tartani azt. Gyakorlatilag szemeiddel pásztázva futsz végig a sorokon, és akkor sem állsz meg, ha kimarad egy-egy szó.

A gyorsolvasás alkalmazásával jóval hamarabb rághatod át magad a könyveken, melyek lényegi elemei megmaradnak a fejedben.

Mire figyelj gyorsolvasás során?

Fókusz és koncentráció: szűrd ki a kulcsszavakat, és a fő mondanivaló megértésére figyelj.

A gyorsolvasás főbb típusai

Több típusa is létezik a gyorsolvasásnak, mindegyik esetében kicsit más a módszer és az olvasás célja is. Nézzük, melyeket érdemes ismerned!

  • Az átfutó olvasáskor csak a kulcsszavakra koncentrálsz.
  • A pásztázó olvasás esetén szövegrészekre figyelsz, a lényegi olvasás során pedig az összefüggések értésére összpontosítasz.
  • Az intenzív olvasás a pontos információk azonosítását célozza.

A villámolvasás és a fotóolvasás

A gyorsolvasásnál még nagyobb mennyiség elolvasását teszi lehetővé a villámolvasás és a fotóolvasás.

Utóbbi kettő igencsak hasonlít egymásra. Lényegük, hogy gyorsan lapozgatva „beszkenneled, lefényképezed” az adott szöveget, amit később a tudatalattid hív majd elő. Bármilyen hihetetlen, de aki elsajátítja a fotóolvasást vagy a villámolvasást, akár húsz perc alatt „végigolvas” egy regényt!

Ezzel a 2 módszerrel már pár nap alatt te is jelentősen fel tudod pörgetni olvasási sebességed. Ha kellő gyakorlatra teszel szert, képes leszel sokkal gyorsabban befogadni egy könyv mondanivalóját, és cselekményeinek fő szálaival is tisztában leszel. A villámolvasás és a fotóolvasás célja, hogy az erdőt lásd, ne a fát, azaz ne vessz el a részletekben.

A nagy kérdés: valóban megmarad a lényeg gyorsolvasás során?

Feleletválasztós tesztek tanúsítják, hogy a gyorsolvasó tanfolyam résztvevőinek szövegértése igen gyorsan fejlődik. Egy vizsgálat szerint a tanulók az első gyorsolvasás során a szöveg 60%-át, míg második olvasásra már 70%-át megértették.

Ráadásul ez a tudás erősebben vésődik be az emlékezetedbe, hiszen gyorsolvasáskor az agyad a kulcsszavakat szkenneli be és raktározza el. Éppen ezért nem fogsz elveszni a részletek tengerében, így hatékonyabban szűröd ki, hogy miről szól egy adott könyv.

És hát legyünk őszinték: bármilyen odafigyeléssel is olvasol el egy regényt, tankönyvet vagy cikket, egy bizonyos idő elteltével már csak a kulcsmomentumokra emlékszel. Így van, ugye?

5 tipp, amikkel te is gyorsíthatsz a tempón

1. Ne szavanként olvass!

Egy gyorsolvasó tanfolyamon ez az egyik fontosabb tanács, amit kapni fogsz, mivel gyerekként ez rögzült beléd legerősebben.

Két-három szót olvass el egyszerre, ne egyetlen szóra koncentrálj. Próbáld meg inkább szkennelni a szöveget, hármasával „vidd be őket a tudatodba”. A cél, hogy „fényképezd” le a szócsoportokat, különben visszaesel a normál sebességedre. Ne aggódj, ha az elején még nem érted az adott szöveget, ez is csak gyakorlat kérdése.

2. Vezesd az ujjaddal a tekinteted

Ha az ujjaddal gyorsan haladsz végig egy soron, tekinteted automatikusan követi azt. Amire figyelj, hogy tartsd a sebességet, különben elveszíted a fonalat.

3. Hagyj fel a szavak kimondásával

Ezzel akaratlanul is a beszéded tempójára lassítod az olvasást, ami a normál olvasási sebességnél is lassabb. Kivéve persze, ha tapasztalt előadó vagy gyorsbeszélő vagy.

Tudatosan, szkennelve futtasd a tekintetedet az adott szövegen, így időd sem jut arra, hogy hangosan kimond, amit olvasol.

4. Ne kalandozz el

Gyorsolvasás során (is) akarva-akaratlan a fejedbe tolulnak zavaró gondolatok, ami miatt nehéz megtartani a fókuszt. Ezt tudatosan küszöböld ki, például kösd le az elmédet számolással vagy egy dallam dúdolásával.

Ha esetleg amiatt kalandozol el, mert a környezet kellemetlen, vagy nincs elég (természetes) fény, esetleg zavaró zajok sértik a füled, akkor hallgass valamilyen nyugtató zenét: a klasszikusok, mint Bach, vagy a természet hangjai is nagy segítségedre lesznek. Amikor ez sem használ, inkább pihenj egy kicsit, tarts szünetet.

5. Ne kezdd maximális sebességgel a gyorsolvasást!

Ne indítsd túl tempósan a gyorsolvasást, különben hamar lelassulsz. Hatékonyabb, ha fokozatosan gyorsítasz, így könnyebben hozzászoksz. Ez éppen olyan, mint az autóvezetés: ha túl nagy elánnal indulsz neki, valószínűleg csökkenteni fogod a tempót. Azonban, ha fokozatosan érsz el nagyobb sebességet, nem érzed majd túl gyorsnak, ezért meg tudod majd tartani a lendületet.

Konklúzió: kinek és hogyan segít a gyorsolvasás?

A gyorsolvasás a stressztől is megszabadít. Ugyanis többet nem idegeskedsz azon, hogy az összes kötelező, illetve ajánlott olvasmányt is végig tudod-e olvasni, mire elérkezik a vizsgaidőszak. A tudat, hogy minden könyvnek a végére érsz, már önmagában is stresszoldó, nem igaz?

Vagy gondolj bele például, hogy első munkahelyed fizet egy hasznos szakmai képzést. Ha háromszor nagyobb sebességgel olvasol, mint korábban, nemcsak hatékonyabb leszel, de jut időd kellemesebb elfoglaltságokra is.

Ha megfogadod tippjeimet, akár már pár nap alatt fürgébb és hatékonyabb olvasóvá válhatsz! Fald a regényeket és a kötelező olvasmányokat, ne riadj meg attól sem, ha munka mellett kell tanulnod.

Kategória:Tanulási tippek

Kivonat
fullscreenclose
printsave