Így használd a pomodoro-technikát a tanulás során!

2020. 12. 14.

FacebookXPinterestLinkedIn

A hatékony munkavégzés célkeresztjében számtalan tevékenységi kör húzódhat meg. Életkortól függően, az otthoni elintéznivalóktól, így akár a házimunkától kezdve az alap-, közép- és felsőfokú tanulmányok elsajátításáig és a hivatalos munkahelyi pozíció betöltéséig minden szóba kerülhet. A kötelező feladatok ellátásával egy időben azonban a legtöbb esetben sokunknál gyakran „nem kívánt mellékhatás” is jelentkezik: a halogatás és a pótcselekvés.

Ha mégis sikerülne elköteleződnünk a napi teendőlista elvégzése iránt, akkor biztosak lehetünk abban is, hogy a „kell” elhangzása után Murphy törvénye is életbe lép, és például végeláthatatlan telefoncsipogásként vagy egy váratlanul betoppanó vendég személyében szabotálja a munkavégzést. Nincs más hátra tehát, mint előre! A hatékonyság növeléséhez és a feladatok sikeres teljesítéséhez természetesen minden esetben szükség van jó adagnyi koncentrált figyelemre is, de a tudományosan alátámasztott stratégiák alkalmazása is sokat segíthet. Ha a halogatás és a pótcselekvés Rád is jellemző, akkor elérkezett az idő, hogy megismerkedj a valóban eredményes hatékonyságnövelő módszerekkel, mint például a pomodoro-módszerrel!

Gazdálkodj okosan az idővel!

A megoldás a felismeréssel kezdődik

A kötelező feladatok elvégzése előtt fontos, hogy felismerd a probléma gyökerét, és képes legyél felülkerekedni önmagadon. Itt egyaránt gondolunk a negatív „Pató Pál úr hozzáállás” kontrollálására és a feladatvégzéshez megfelelő, nyugodt környezet megteremtésére is, amelyben nincs helye azoknak a zavaró tényezőknek, amelyek a kiszakadásra, az elterelődésre vagy a további halogatásra ösztökélnek.

Ilyen esetekben kulcsfontosságú az időmenedzsment, avagy a rendelkezésedre álló idő maximálisan produktív beosztása és felhasználása. Ennek eléréséhez nem világmegváltó gondolatokra, hanem csak jól használható és eredményes hatékonyságsegítő eszköztárra van szükséged. A legfontosabb persze a józan ész használata – itt az idő tehát a passzív tudásod felszínre hozására, a józan ész fő szabályainak tudatosítására!

A józan ész alapszabályainak tudatosítása

A hatékony időbeosztásnak vannak egészen egyszerű és jóval összetettebb technikái is, azonban bármelyikről is essen szó, ezek minden esetben a józan ész alapvető szabályaira épülnek. Általánosságban véve a leggyakoribb frázisok között találhatók például azok a gondolatok, amelyekre már korábban is utaltunk a megfelelő munkakörülmények megteremtésével kapcsolatban. Erre vonatkozólag a tanulási folyamatra vetítve a legfontosabb teendőid között a következők szerepelnek:

  • A helyzet felmérése: annak a pontos megfogalmazása, konkretizálása, hogy mivel állsz szemben, mennyi időt szánhatsz az adott tudásanyag elsajátítására.
  • Az eszköztár megteremtése: ehhez a tanulótérbenelőre el kell helyezned minden szükséges dolgot – például a tanuláshoz szükséges könyveket, némi vizet és szőlőcukrot –, hogy a tanulásodat ne szakítsa meg semmilyen felesleges tevékenység, amellyel a produktivitásra szánt idődet pazarolnád.
  • A megfelelő munkakörnyezet létrehozása: ehhez kialakíthatod azt a tanulósarkot, amelyben egyrészt kizárod a sok ingert sugárzó digitális eszközöket (alapszabály lehet például, hogy tilos a telefon használata), másrészt odafigyelsz a szabad terek fenntartására, és nem halmozol mindent egy rakásra, harmadrészt koncentrálsz arra is, hogy kényelmes, de ne pihenésre ösztönző legyen a környezeted, negyedrészt megteremted a csendet és a tökéletes fényviszonyokat a tanuláshoz.

Időgazdálkodási technikák a maximális hatékonyság eléréséért

Ahhoz, hogy hatékonyan el tudj mélyülni a feladataidban, törekedned kell arra, hogy minden porcikáddal belehelyezkedj a munkavégzési, tanulási szituációba.

Ha megfigyelted, a fentiekben még csak gyakorlati példákat kínáltunk, viszont az hatékony időbeosztás gyakorlati elsajátításához nem árt némi elméleti alapozás is! Nézzünk tehát néhány példát!

  1. A GTD-módszer(GTD = Getting Things Done)

A David Allen által kifejlesztett módszer az „intézz el mindent”elvén alapszik. A GTD felhívja a figyelmet a „töltelékgondolatok” feleslegességére, kizárására. A módszer lényege röviden az, hogy az időpocsékolás és az állandó stressz elkerülése érdekében ne a fejünkben tároljuk a tennivalóink listáját, hanem (a fejünkön kívül lévő) külön rendszerben, amely emlékeztet minket az elvégzendő feladatokra.

Ehhez igazából csak papírra és tollra van szükséged: fel kell tehát írnod a sarkalatos feladataidat a teendőlistádra, majd a lista pontjain sorban haladva el kell végezned azokat. Ehhez érdemes a hasonló feladatokat tematikus kategóriák (pl. otthoni, irodai, családi teendők) szerint összegezned.

Nagyon jó, ha betartod az ún. „kétperces szabályt” is. Ez azt jelenti, hogy ha egy feladat nem igényel 120 másodpercnél többet, akkor egyszerűen ne írd fel a listára, ne halogasd, csak gyorsan végezd el, majd haladj tovább a listád teendőivel! A cél itt az, hogy ne terheld feleslegesen az agyadat egy rövid idő alatt elvégezhető feladattal, és e feladat dokumentálásával se tölts feleslegesen időt.

  • Az Ivy Lee-féle módszer

Ez a módszer összegzi és priorizálja a legfontosabb feladatokat, méghozzá úgy, hogy egy adott munkanap végén a következő munkanapra vonatkozóan legfeljebb hat lényeges teendőt kell feltüntetni fontossági sorrendben a teendőlistán. Szabály továbbá az, hogy csak akkor lehet az egyik feladatról a másikra áttérni, ha az előző már maximálisan el lett végezve. Akkor sincs gond, ha nem sikerül időben a teendőlista végére érned, az aznapi befejezetlen teendőket ugyanis áthelyezheted a következő napi listára. A módszer elősegíti azt, hogy következetesen csak egy adott dologra (méghozzá a legfontosabbra) koncentrálj, anélkül hogy a figyelmed elterelődne.

A kulcs a koncentráció: ismerd meg a pomodoro-technikát!

A pomodoro-elv háttere

A pomodoro-technikát ugyan be lehetne sorolni a legjobb időmenedzsment-módszerek közé, de valójában jóval összetettebb rendszerről van szó, amely nem csupán a percek produktív kihasználásában segít, de egyben olyan energiatakarékosságra is ösztönöz, amelynek köszönhetően igazi flow-élményben lehet részed a tevékenység végzése során.

A módszertaz 1980-as években Francesco Cirillo dolgozta ki. Az olasz származású férfinak tanulási problémái voltak, ezért gyakorlatilag saját maga miatt kezdte el napjaink egyik legnépszerűbb technikáját fejleszteni.

Mozgatórugója egy paradicsomalakú konyhai időmérő eszköz volt. A paradicsom szó olaszul pomodoro, innen jön a módszer elnevezése. Egy pomodoro pedig a módszer elvei szerint egy 25 perces időintervallumot jelent.

A rendszer hátterében dinamikus és ciklikus időgazdálkodási rendszer húzódik, amely rövid és koncentrált munkavégzéssel, valamint kisebb szünetekkel ösztönöz a produktivitásra. Ahogy minden más hatékony módszernek, úgy a pomodoro-technikának is az egyszerűsége biztosítja az eredményességét: egy pomodorót, azaz 25 percnyi koncentrációt 5 perces szünet követ, majd 4 ilyen ciklus után 20–30 perces fellélegzés jön. A kulcs minden esetben az, hogy az adott időtartam alatt kizárólag a kijelölt feladatra koncentrálj, a multitaskingnak (azaz több feladat egyidejű elvégzésének) minden formáját kizárva.

Gyakorlati útmutató lépésről lépésre és a pomodoro-technika szabályai

A módszer nem kizárólag  során biztosít eredményességet: segíthet a házimunka hatékony elvégzésében és az alkotói tevékenységek produktív megvalósításában is – bár ez persze függhet a személy temperamentumától, személyes beállítottságától is.

A pomodoro-technika lényegében nagyon egyszerű lépésekben halad előre, viszont ettől még egyáltalán nem igaz, hogy könnyű alkalmazni, hiszen konzekvens és tudatos hozzáállásra van szükség hozzá.

Nézzük meg közelebbről is a módszer lépéseit!

  1. Környezetteremtés: A pomodoro-módszernél is szükség van a megfelelő munkavégzési környezet megteremtésére. Ennek nincsenek kőbe vésett szabályai, de egy nagy adag önismeret sosem árt ahhoz, hogy fel tudd mérni, milyen környezetben végzed a leghatékonyabban a munkád, a tanulással kapcsolatos teendőidet.
  2. Feladatlista: Nagyon fontos, hogy összeírd a rád váró feladatokat, tanulás esetén pedig listázd a témakörök kulcsfontosságú részeit – mindezt persze úgy, hogy minden beleférjen az időkeretbe.
  3. Időzítés: Mindenképp használj időmérő segédeszközt (például a mobilod visszaszámlálóját vagy akár a konyhai időmérőd), amely 25 perc után szigorúan jelez! Itt érdemes azt is hangsúlyozni, hogy vannak olyan alkotói folyamatok, amikor a közel fél óra helyett némileg több időre van szükség egy intervallumban. Természetesen lehetőség van a technika személyre szabására: ha úgy érzed, nálad inkább 40 percesek a koncentrált időszakok, akkor nyugodtan alkalmazz 40 perces pomodorókat – a lényeg, hogy mindvégig következetesen tartsd magad hozzájuk!
  4. Szünet: Bármekkora is az időkereted, ha megszólal az időmérő eszköz, akkor szigorúan tegyél félre mindent, ami az adott tevékenységedhez kapcsolódik, és következetesen tarts 5 percnyi szünetet! Tedd le a tolladat, hajtsd le a laptopod fedelét, állj fel, menj egy kört a szabadban! Száz szónak is egy a vége: erre a pár percre testileg és lelkileg is szakadj ki a munkafolyamatból! A szünet betartása és a koncentrált munkavégzés tehát egyaránt fontos a technika alkalmazása során.

A pomodoro-technika hatékonysága

A „paradicsomtechnika” hatékonysága elsősorban az ismétlődő 25 perces intervallumokon múlik. Több tanulmány bizonyította már, hogy a felnőtt emberek aktív figyelme – amikor tényleg kizárólag egy adott dologra koncentrálnak – csupán 20–25 percig tartható fenn, éppen ezért a pomodorók pont jókor biztosítják a monotonitásból való kötelező feleszmélés pillanatát. Bár korábban azt írtuk, hogy az időhossz személyre szabható, de ha a tevékenység külön nem kívánja meg ezt, érdemes inkább ragaszkodni az eredeti 25 + 5 perces ciklusokhoz.

A Cirillo-féle módszer kifejezetten hatékony például nyelvtanulás során, ahol a 25 perc rengeteg időnek számít például az új szavak vagy az új nyelvtani szabályok sikeres elsajátításakor.

A pomodorók tehát a következők miatt lehetnek igazán eredményesek:

  • Az adott közel fél órában segítenek kizárni minden váratlanzavaró tényezőt.
  • A rendszeres alkalmazásukkal átláthatóvá válnak az egyes munkafolyamatok időtartamai, aminek köszönhetően a jövőben könnyebb lesz velük előre számolni.
  • Mindig a jelenre, azaz kizárólag az adott feladatra koncentrálnak, így segítenek eloszlatni az időben még távoli, megoldásra váró feladatok okozta belső frusztrációt.

Tippek a pomodoro-technika kiegészítésére

A hatékonyság alapja az önismeret. Mielőtt bármibe belevágnál, mérd fel, hogy a tulajdonságaid alapján mikor (milyen napszakban) és hogyan (milyen formában) tudsz igazán hatékonyan tanulni vagy különböző feladatokat elvégezni! Ehhez szorosan kapcsolódik a tanulási stílus meghatározása, illetve minden olyan tényező felsorolása, amelytől komfortosabban érzed magad a tanulás során. A számodra leginkább megfelelő helyzet ugyanis elősegíti a motiváltságod:

  • Ha vizuális típus vagy, azaz legkönnyebben a látott dolgokat jegyzed meg, érdemes alkalmaznod olyan módszereket is, amelyekben a színek, ábrák, rajzok és a kézzel fogható formák használata dominál (például használhatsz tanulókártyákat vagy gondolattérképet is).
  • Ha kinesztetikus, avagy mozgásos típus vagy inkább, akkor rögzítsd olyan cselekvési formában a tudásanyagot, amelyet vizsgahelyzetben vagy szóbeli felelet közben is előhívhatsz! Nyelvtanulás során például a nyelvtani szerkezetekhez társíthatsz egy adott mozgásformát (például a bólintást vagy a dobbantást).
  • Ha pedig auditívan, azaz hallás után tudsz a legeredményesebben tanulni, akkor például olvasd fel magadnak a tanulnivalót, vagy ülj össze a barátokkal, és mondd fel nekik úgy a tananyagot, mintha a nulláról kéne megértetned velük az adott témakört!

Természetesen a személyiségrajz sosem fekete vagy fehér, ezért a legjobb, ha képes vagy kombinálni a rád jellemző tanulási stílus és a megfelelő időmenedzsment-technika eszköztárát. Amint megtalálod a saját karakteredhez leginkább passzoló elemeket, nemcsak a lexikális tudásodra, de az énképed fejlődésére isbiztosan büszke leszel!

Nyitókép: Freepik


Kivonat
fullscreenclose
printsave