Éjjel-nAPPal hatékonyan: tanulási technikák a digitális világból

2020. 10. 05.

FacebookXPinterestLinkedIn

Gondoltad volna, hogy az IQ-d feltehetőleg csak 15%-ban felelős azért, hogy mennyire jól tudsz tanulni? A tanulásod hatékonysága leginkább ugyanis azon múlik, milyen tanulási módszereket használsz. Az teljesen biztos, hogy egyáltalán nem érdemes leragadnod a magolásnál, vagy a vizsga előtti utolsó pillanatban kapkodva rávetned magad a tananyagra.

Cikkünkben bemutatjuk azokat a klasszikus tanulási technikákat, amelyek hatékonyan működhetnek akár hosszú távon is, és szó lesz olyan appokról is, amelyek a legmodernebb segítséget nyújtják neked a tanuláshoz. De vigyázat! A tanulás akkor is hamar a hatékonyságát veszítheti, ha valami állandóan eltereli a figyelmedet – viszont mindenki tudja, hogy a folyamatos koncentrálást egyáltalán nem egyszerű fenntartani. Hogyan tudod tehát a fókuszálási készségeidet fejleszteni? Erről is szót ejtünk mindjárt.

A klasszikus tanulási technikák

Ismétlés a tudás anyja?

Igen is, meg nem is. Ugyanis korántsem biztos, hogy ha ismételsz, akkor egyúttal hatékonynak is mondható a tanulásod. A magolás például az egyik legkevésbé hatékonynak bizonyuló módszer, ugyanis valószínűleg meg sem érted azt, amit épp tanulsz. Így ha esetleg később szükséged lenne az adott tudásanyagra, vagy például keresztkérdéseket kapsz a témával kapcsolatban egy teszten, azt mondhatjuk: vesztettél…

A tapasztalatok szerint akkor, ha a tanulásra szánt idő 60%-át önellenőrzésre, vagyis az anyag felmondására fordítod, és csak 40%-át töltöd ismétléssel, vagyis az anyag újbóli átnézésével. Ha tehát a vizsgád két hét múlva lesz, mindenképp hagyj elég időt az önellenőrzésre is, és az ismétlésre is! Soha ne hagyd az utolsó pillanatra a tanulást!

Klasszikus stílus: az aláhúzás és társai

Te melyik tanulási módszert szoktad a leggyakrabban alkalmazni? Lehet, hogy te is a klasszikus tanulási technikák egyikét követed?

Egy nemrég elvégzett kutatásban különböző tanulási technikákat vizsgáltak meg a hatékonyság szempontjából, és bizony a legklasszikusabb technikáknak minősülő többszöri újraolvasás, a lényeg kigyűjtése (például jegyzetelés által), valamint a szöveg fontosabb részeinek kiemelése, aláhúzása bizonyult a tíz vizsgált módszer közül a legkevésbé hatékonynak. Ezenkívül a kulcsszó általi memorizálás és a képek megjelenítése sem bizonyult túl eredményesnek.

Ez talán meglepő lehet, hiszen a legtöbb diák főként ezeket a módszereket alkalmazza a mindennapokban. De az igazság az, hogy léteznek ezeknél sokkal hatásosabb módszerek is. A fent felsorolt módszerek egyik legfőbb hátránya az, hogy csak az olvasott szövegre koncentrálnak, és nem segítik elő eléggé az aktív agyműködést, az összefüggések felismerését a tananyagban. Természetesen azonban mindez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem érdemes a fenti technikákat használnod, hiszen annál bármelyik biztosan jobb, mintsem hogy csak kapkodva átfusd az anyagot a vizsga előtt.

A kutatás eredményei szerint egyébként közepesen hasznos módszer az, ha tanuláskor kérdéseket teszünk fel magunknak az anyagról, vagy ha hangosan elmagyarázzuk magunknak, amit épp olvasunk, vagy ha egy adott időtartam alatt időnként más tanulnivalóra is fókuszálunk.A leghatékonyabb módszernek pedig egyrészt az bizonyult, ha gyakorlóteszteket használunk (például szókártyákkal tanulunk, vagy összefoglaló feladatsorokat oldunk meg), illetve ha hosszabb időtartam alatt sok kis adagban feldolgozva tanuljuk meg a tananyagot. Természetesen nem kötelező csak a legjobb módszereket alkalmaznod, a hatékonyság növelése érdekében viszont mindenképp érdemes kipróbálnod őket is.

A paradicsom-, avagy pomodoro-technika

Az emberi figyelem rendszerint hullámzik – ezt pedig mindenképpen érdemes kihasználni a tanulás során. A világszerte híres és egyszerű tanulási módszer, a pomodoro-technika is erre épít. A metódus a nevét a paradicsomalakú, főzéskor használatos időmérő eszközről kapta, ugyanis csak erre (vagy ehelyett egy okostelefonra) van szükséged a módszer alkalmazásához.

Tudományosan bizonyított tény, hogy az agyunk kb. 20–25 percig tud folyamatosan és egyben hatékonyan összpontosítani, ezután pedig rendszerint csökkenni szokott a figyelem ereje. Ilyenkor érdemes egy kis pihenőt tartani, amely után megint ugyanennyi ideig lehet eredményesen koncentrálni az adott feladatra.

Emiatt is érdemes felosztanod a tananyagokat kisebb részekre. Így 20–25 percig koncentráltan tanulhatsz, majd tarts5–10 percnyi szünetet, mielőtt visszatérnél a tankönyvedhez!

A módszer előnye, hogy nagyon egyszerű, hiszen semmilyen speciális előkészületet nem kíván meg, viszont önmagában nem elég hatékony.

Művészlelkeknek

Ha művészi beállítottságú vagy, már biztosan kipróbáltad a tananyag vizuális formában való megjelenítését. Az összefüggő szöveget általában jól be lehet mutatni rajzokon vagy – ha például folyamatról van szó – ábrákon keresztül. A technika előnye, hogy szabadjára engedheted a saját kreativitásodat is, ezáltal szórakoztathatod is magad. Használhatsz színes ceruzákat, és akár vicces dolgokat is rajzolhatsz, tehát teljesen egyedi művet hozhatsz létre magadnak. Így elmerülhetsz a tanulásban, és aktívan vehetsz részt benne, ahelyett hogy annak csak passzív elszenvedője lennél. Ezenkívül így nemcsak az olvasott szöveget láthatod, hanem vizuálisan is megjeleníthetővé válik számodra a tananyag. Ezáltal tízről akár harminc százalékra is nőhet a tanulásod hatékonysága!

Dráma a királyoknak és királynőknek

Fontos része a tanulásnak, hogy minden egyes érzékszervedet használd a folyamat során. Általában véve, ha az információt egyszerre halljuk és látjuk is, akkor annak nagyjából 50%-a marad meg a fejünkben. Azonban ha ki is mondjuk hangosan, akkor ez a szám már 70%-ra nő, ha pedigaktívan meg is csináljuk, amiről épp szó van, akkor 90%-nyi rész is megmaradhat a memóriánkban.

Indulhat tehát az Activity-parti! Kérd fel a tanulótársadat nézőnek, és add elő a tanultakat! Ha még mozogsz is közben, tuti a siker! Az előadás pedig – akár csak állva eljátszva, egy-két magyarázó gesztust is bevetve – igen szórakoztató is lehet.

Ezzel a tanulási módszerrel a vizsgadrukk is oldódhat, és gyorsan kiderülhet az is, hol kell még csiszolni a tudásodon. Szóbeli vizsgára is remek felkészülési módnak bizonyulhat.

Sztorizósoknak: kulcsszótrükkök

Ha például kulcsszavak segítségével osztjuk fel kisebb részekre a megtanulandó anyagot, az ún. mnemotechnika egyik módszerével segíthetjük elő az anyag emlékezetbe vésését, annak jelentésétől, tartalmától függetlenül. Elsősorban a képzelet segít ilyenkor az információ eltárolásában és előhívásában.

A technika előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető a tanulási idő. Hátránya viszont, hogy – bár fel tudod idézni a memorizált fogalmakat – továbbra is lehetséges, hogy nehezen érthető marad, mi a fogalmak lényege a tananyagban, mi hogyan függ össze egymással.

A legismertebb mnemotechnikai trükkök a következők:

  • az útvonal módszere: a megjegyzendő listát egy ismert útvonalhoz kötjük,
  • a történetalkotás módszere: az anyagot történetbe foglaljuk,
  • a kulcsszómódszer: a kiemelt kulcsszavakat memorizáljuk,
  • ritmusok, rímek alkotása: az anyag alapján mondókákat alkotunk.

Modern tanulási technikák, avagy az appok világa

Most pedig jöjjenek a (mindent helyetted még nem tudó, de) nagyon hasznos webes és mobilalkalmazások, amelyekből szerencsére nagyon sok használható a hatékony tanulás elősegítésére is. Olyanokat is találsz majd köztük, amelyek a fent bemutatott klasszikus módszerek használatát segítik elő.

Figyelemelterelés-blokkoló appok

StayFocused

Ha folyton a telefonodat nyomkodod tanulás közben, akkor a tanulásra való koncentráláshoz csak annyit kéne tenned, hogy lenémítod és arrébb teszed az eszközt. De valljuk be, ez nem is olyan egyszerű… Ilyenkor lehetőséged van olyan alkalmazások letöltésére, mint például a StayFocused, amely a Chrome böngészőben teszi lehetővé, hogy korlátozd az időrabló weboldalak böngészését.

AntiSocial

Túl sokat használod a közösségi médiát? Blokkold az appjaid még időben! Az AntiSocial alkalmazás megmutatja, másokhoz képest mennyit is használod a közösségi médiát, és blokkolni is képes azokat az appokat, amelyeket túl sokat használsz. Ha a mostani haverjaid egész nap a Face-en lógnak, keress inkább új barátokat!

Munkafolyamat-, feladatlista- és feladatkezelő appok

Ha szeretsz pipálgatni, és szereted ezt főleg digitális formában tenni, több lehetőség közül is választhatsz.

Remember the Milk

A Remember the Milk alkalmazás például képes szinkronizálni a teendőid az összes eszközödön a naptárad és az e-mailjeid alapján. A feladat- és időmenedzsmentben a többek között magyarul is beszélő feladatkezelő segít. Úgy működik, mint egy „mindent az egyben” típusú projektkezelő, e-naptár és tennivalólista. Ezenkívül másokkal is megoszthatod a feladatokat, akár a Gmailen keresztül. Az alkalmazás akár az Evernote, a Google Calendar vagy a Twitter appba is integrálható.

Helios

A Helios applikáció segítségével átlátható módon tudod szerkeszteni és nyomon követni a feladataidat. Ha mindig elúszol a teendőiddel, nagyon jól jöhet a biztonság érzését nyújtó áttekinthető tennivalólista. Akár statisztikákat is tudsz készíteni az alkalmazás segítségével, hogy lásd, például melyik tantárgyra való készülés rabolja el a legtöbb idődet. Sőt akár a hatékony órarend összeállításához is szuperül használhatod az appot.

Visual Timer

A Visual Timer egyszerű, de nagyszerű alkalmazás, amely az időmenedzsmentben tud segíteni neked. A tanulás kezdetekor csak el kell indítanod az eltelt idő számlálását, és a teljes képernyőn megjelenő színes kör fogyása jelzi, mennyi időd van még hátra az előre eltervezett tanulási szakaszból.

Trello

Bár a Trello alkalmazás főleg a munka világában, a hatékony csapatmunka elősegítésére használatos, kiválóan alkalmazható például az egyetemi tennivalóid megszervezésére is. A lényege, hogy táblákat hozhatsz létre, amelyeken a listáid a projektek különböző állomásait jelölik, és a kártyákon részletezett feladatokat ezeken az állomásokon húzhatod keresztül, amíg el nem jutsz a kész állapotig. Igazán praktikus alkalmazás, mert akár fájlok is feltölthetők, illetve a kedvenc appjaid is integrálhatók a programba.

2Do

A 2Do alkalmazás segítségével teendőlistáidon különböző színekkel láthatod el az egyes feladatokat, értesítőket is beállíthatsz, valamint prioritási listát is létrehozhatsz.

Finish

Az emlékeztetőalkalmazás megszüntetheti a feladatok elvégzésének halogatását. Ráadásul jutalmazó hangot ad minden alkalommal, amikor egy-egy feladattal végzel!

Koncentrálást segítő appok

A tanulás során sokszor nehéz folyamatosan koncentrálva tanulni és minden zavaró jelenséget kizárni. De nem kell aggódnod, itt is rengeteg alkalmazás siet a segítségedre!

Forest

A Forest alkalmazás a már ismertetett pomodoro-technikára épül. Az app használata során az időzítőt például egy adott tanulási szakasszal töltendő időtartamra állíthatod be. Ezzel elültetsz egy fát, amely addig nő, ameddig az adott feladatra koncentrálsz. Ha viszont mással kezdenél foglalatoskodni, a fa elszárad és meghal, amint nyomkodni kezded a telefonodat. Ha egy adott időszakot jól használsz fel, akkor egy új fát ültethetsz el az erdődben, ráadásul egy érmét is kapsz. Milyen kedves motiváció, ugye? Ezenkívül a szüneteid hosszát is előre meghatározhatod, a fókuszált időszakokra pedig akár le is tilthatod például a Messenger-értesítéseket. Az alkalmazás androidos és IOS-es változatban is.

Clockit

A produktivitást növelő Clockit alkalmazás is a pomodoro-technikára épít. A visszaszámláló hangjelzéssel figyelmeztet, amikor már elkezdhet lankadni a figyelmed, hogy mindenképp tarthass egy kis szünetet az adott tevékenység végzése során.

Focus@Will

Bizonyos esetekben a legfontosabb az, hogy könnyen rá tudjunk hangolódni a tanulásra. Sokan jobban képesek az adott feladatra koncentrálni, ha a megfelelő zenét hallgatják. A Focus@Will alkalmazás többéves kutatási munka eredményeképp jött létre, és több ezer órányi speciális zenei anyagot biztosítazok számára, akik nem szeretnek teljes csöndben tanulni. Az aktuális hangulatodnak megfelelően kiválasztható háttérzene egyáltalán nem tereli el a figyelmed a teendőidről – épp ellenkezőleg: a különleges zenei egyveleg elősegítheti a könnyebb koncentrálást.

Tanulóappok

A legtöbb tanulóalkalmazás általában a reál tantárgyakhoz és a nyelvtanuláshoz készül napjainkban.

Photomath

A Photomath matematikai alkalmazással többek között papírra írt egyenleteket tudsz beolvasni a telefonod kamerájával, de az app még a kézzel írt képleteket is képes digitalizálni. A program lépésenként ad magyarázatot a megoldáshoz, és ki is számolja a képleteket.

Geometria

A Geometria app a geometriai alakzatok területét számítja ki. A program menüje angol mellett bolgár és orosz nyelven is elérhető.

Emberi Test

Az Emberi Test alkalmazás interaktív 3D animációkkal segíti a tanórán kívüli önálló tanulást, miközben okosan szórakoztat is. Tökéletes segítség a biológia tanulásához!

A Vieyra Software-alkalmazáscsomag

A Vieyra Software által fejlesztett alkalmazáscsomagnak leginkább a világot felfedezni vágyó természettudományi érdeklődésű diákok vehetik hasznát. Az ingyenes alkalmazás különféle méréseket tesz lehetővé, így elérhető például gyorsulásmérő, iránytű, páratartalom-mérő, hangmagasságmérő, légnyomásmérő és még számtalan hasonló eszköz is.

Duolingo

Nyelvtanulásban a Duolingo az ász! Segítségével lépésről lépésre tanulhatod meg az adott nyelvet, szintről szintre emelkedve fejlődhetsz. Fordítás, párosítás, hallás utáni szövegértés, beszédfejlesztő feladatok, valamint szótanulási lehetőség és nyelvtani feladatok színesítik az alkalmazást, amely jelenleg már 38 nyelven érhető el, és számítógépen, valamint Android, iOS és Windows Phone okostelefonon is működőképes.

Busuu

A Busuu azoknak a felhasználóknak való, akik már ismernek egy nyelvet, de nincs kivel gyakorolniuk. Az app olyan, mint egy nyelvtanulásra szánt óriási közösségi háló (melyet egyébként már több mint 60 millióan használnak), ahol akár diák, akár tanár is lehetsz, és anyanyelvű felhasználókkal beszélgethetsz.

AnkiApp

Az AnkiApp szókártyás alkalmazás az időközönkénti ismétlés hatására alapoz: a rövid időszak alatti többszöri ismétlés helyett a hosszabb időszak alatti néhányszori ismétlést alkalmazza (akár automatikusan időzítve is), amely bizonyítottan hatékony tanulási módszer.

Khan Academy

A Khan Academy alkalmazás atyja, Salman Khan eleinte csak az unokatestvérének tartott videós oktatást, de azóta már az egész világon népszerűvé vált az oktatóprogramja, amely már magyar nyelven is elérhető. Tudásodat akár a történelem, akár a programozás területén fejlesztheted – az elérhető tantárgyak listája folyamatosan bővül.

Összegzés

A napjainkban már széles körben elérhető tanulássegítő applikációk nagyon sok problémára tudnak megoldást nyújtani: növelik a koncentrációt, segítenek a figyelem fenntartásában, szórakoztatóvá teszik a tanulást, számolnak helyetted, és könnyen szervezhetővé teszik az iskolai teendőid.

Rövid összefoglalónkból is látható, hogy rengeteg különböző tanulási technika és digitális alkalmazás létezik, de neked kell kiválasztanod azokat, amelyek téged a legjobban támogathatnak a tanulási folyamat során. Segítségükkel biztosan könnyebben megy majd a tanulás!

Kategória:Tanulási tippek

Kivonat
fullscreenclose
printsave