Hogyan írjunk helyesen? Íme 5 tipp, hogy könnyebben boldogulj!

2020. 09. 01.

FacebookXPinterestLinkedIn

Hitelesség, tekintély, tisztelet – csak hogy párat említsünk azok közül az értékek közül, amelyeket befolyásolhat a jó helyesírás és a kiemelkedő kommunikációs eszköztár megléte vagy hiánya. A megfelelő színvonalú üzenetközvetítés jelentős szereppel bír, hiszen az emberi személyiségről többek között a műveltség, a helyes szóhasználat és az írásmód is árulkodik.

Szeretnéd fejleszteni az íráskészséged, de meggyűlik a bajod a helyesírási szabályokkal? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány gondolatot a témakör fontosságáról, illetve pár tippet adva abban is segítünk, hogy a későbbiekben könnyebben tudj boldogulni!

Hitelesség, perfekcionizmus, tisztelet a helyesírásod sok mindent elárul rólad

A mindennapok legégetőbb problémái között ugyan nem említhető a nem tökéletes helyesírási készség, de egyrosszul megírt szöveg szinteazonnal képes ellenszenvet kiváltani és kételyt ébreszteni az olvasóban, legyen szó akár a szöveg tartalmáról, akár az író hitelességéről. Természetesen itt nem a véletlen elírásokról és vesszőhibákról van szó – habár néhol egy-egy apró hiba elkövetése is óriási gondnak számít (például az önéletrajzok vagy a félreérthető jelentésű mondatok esetében) –, hanem az olyan szembetűnő baklövésekről, amelyektől azonnal az az érzés támad az olvasóban, hogy a szöveg akár A magyar helyesírás szabályai karikatúrája is lehetne.

A helytelen írásmód hátterében számos probléma meghúzódhat, mint például az olvasás/műveltség hiánya, az online térben történő gyors információcsere,az angol nyelvből átemelt divatszavak/idegen szavak használata vagy a szlengesedés. Azonban bármi is legyen a konkrét ok, a hitelességen túl a helyesírás számos más dologra is hatást gyakorol – mi több, az ember egyedi készségeiről és tulajdonságairól is árulkodik.

1. Perfekcionizmus és igényesség

Ha valamiben igazán sikeres akarsz lenni, akkor mindig a százszázalékos teljesítményre kell törekedned! Természetesen embernek lenni egyet jelent a hibázás lehetőségével is, azonban az már nem mindegy, hogy a tévedés milyen elvek mentén történik. A jó helyesírás szinte azonnal rámutathat arra, hogy bármit is adunk ki a kezünk közül, azt maximalista módon készítettük el, ezzel biztosítva azt a befogadó számára, hogy igényes és jól végzett munka eredményét kapta kézhez.

2. Tiszteletadás

Bármennyire is ódivatúan hangzik, a helyes írásmóddal egyben azt a benyomást is kelted, hogy tiszteled a másikat. Egy jólés helyesen megírt szöveg elkészítéséhez fokozott koncentrációra, fókuszált figyelemre van szükség, így a precízen megszerkesztett tartalom egyértelműenbizonyítja, hogy számodra nemcsak az a fontos, mit és kinek üzensz, hanem az is, hogyan.

A leggyakoribb helyesírási hibák

A magyar nyelv szépsége egyben a nehézsége is, hiszen különleges és komplex a szerkezete, hatalmas a szókincse, nem mindennapi a szórendje, és rendhagyó szabályok sokaságával rendelkezik. Éppen ezért még a legjobb helyesírókkal is megesik, hogy egy-egy szó vagy szerkezet írásmódja kapcsán elbizonytalanodnak, és a biztonság kedvéért inkább utánanéznek a referenciaművekben az érintett szabályoknak. Ebből kifolyólag nem véletlen, hogy aki nem ír nap mint nap hivatalos e-maileket vagy egyéb szövegeket, sokszor küszködik, amikor erre mégis sort kell kerítenie.

A magyar nyelv esetében több felmérés szerint is a leggyakoribb helyesírási problémákat

  • a dátumok és az ünnepnapok helyesírása,
  • a földrajzi neveknek, illetve azok -i képzős formáinak a helyesírása,
  • a mozaikszavak helyesírása,
  • a j és ly közötti különbségtétel,
  • a vesszőhasználat szabályai, illetve
  • az egybeírás és a különírás szabályai

okozzák.

A hibafaktorok kialakulásában számtalan dolog szerepet játszhat. Az angol nyelv térnyerésévelpéldáulakarva-akaratlanul ránk ragadhatnak olyan szabályok, amelyek a magyarban helytelennek bizonyulnak. Erre kitűnő példa az ünnepnapok helyesírása. Míg a brit és az amerikai angolban a karácsony, a húsvét és az egyéb ünnepnapok nagy kezdőbetűvel íródnak, addig itthon ez a forma nem elfogadott.

Ezen túl a magyar nyelv szerkezeti komplexitása önmagában megkíván olyan szabályokat, amelyeknehezen sajátíthatók el,mert vagynem köthetők logikus rendszerhez (például a j és a ly közötti különbségtétel), vagy kivételekként egy-egy apró különbség mentén azonnal felborítják a már meglévő ismereteinket (például bizonyos földrajzi nevek -i melléknévképzővel kiegészített formája vagy néhány összetett szó helyesírása).

Az összetett szavak külön-, illetve egybeírásánál például onnan tudhatod, hogy valakinek dereng az iskolapadban elsajátított tudás, ha körmölés közben a hatszótag-szabály miatt az ujjain számolja a szótagszámokat. Igen ám, de azt már sokan elfelejtik, hogy ez a szabály kizárólag a többszörösen összetett szavakra érvényes, így egy hosszú, de egyébként csak két összetételi tagból álló szószerkezetnél már nem alkalmazható a módszer. Az ilyen és ehhez hasonló félreértésekből adódóan hibák garmadájával találkozhatunk sok szövegben.

Hogyan írj helyesen? Íme 5 készségfejlesztő tipp!

1. A passzív befogadás: olvasás

A helyesírási készségek fejlesztéséhez nem kell felhagynod a szokásaiddal: néha az is elég, ha az ismereteidet pofonegyszerű módszerekkel egészíted ki! Erre példa a rendszeres olvasás, amely tényleg nem igényel mást, mint azt, hogy időt szánj rá! Érdemes a klasszikus irodalmi műveket forgatnod, ugyanis az online világ és a civil újságírás sokszor pontatlanul alkalmazza a helyesírási szabályokat.

2. A klasszikus módszer: toll és papír

A mai világban már kifejezetten „analógnak” számít az, aki hagyományosan jegyzetel, de ez valójában sok szempontból nagyon jól működő módszernek bizonyul. A gépelés ugyan nagyon hasznos, de akár szabotálhatja is a helyesírás szabályainak bevésődését. Éppen ezért néha kapcsold be az általad preferált YouTube-csatornát, vagy hallgass bele egy hangoskönyvbe, és a klasszikus tollbamondáshoz hasonlóan kezdd el serényen írni, amit hallasz, majd ellenőrizd a leírt szöveget a helyesírási szabályzat vagy szótár alapján! Hidd el, ha ez a fajta készségfejlesztés a rutintevékenységeddé válik, nagyon sok olyan szó helyesírása automatikusan beépül a tudásodba, amelyeket máskor csak hosszadalmas böngészés és utánanézés után tudnál csak magabiztosan használni!

3. A „több szem többet lát” elv

Ugye te is azok közé tartozol, akik a legtöbbször a különböző szövegszerkesztő programok segítségével ellenőrzik mondataikat? Ez ugyan természetes – és olykor elegendő is –, de ha számodra mindig is nehezen ment a helyesírás, jobb, ha tudod: teljes mértékben sosem szabad rábízni magad a szövegszerkesztő vagy a Google Docs ellenőrző funkcióira! Ennek oka az, hogy ezeket a szoftvereket nem arra tervezték, hogy minden hibát kiszűrjenek, sőt mi több, sokszor épp arra buzdítanak tévesen, hogy a helyes alakokat a program által felkínált helytelen verzióra „javítsd ki”.

Éppen ezért, ha biztosra akarsz menni, az általad előkészített szöveget küldd el egy megbízható szakember (szerkesztő, korrektor, lektor) számára! Így biztos lehetsz abban, hogy még a legapróbb stilisztikai és helyesírási probléma is kijavul, melyekre a jövőben külön figyelmet tudsz majd így fordítani. Vedd sorra a nehézséget okozó részeket, és összegezd őket jegyzetként! A vizualizált hibafelmérés segítségével garantáltan hosszú távon és eredményesen fogod elraktározni az új ismereteket.

4. A szövegtől való elhatárolódás

A helyesírási készségeidtől függetlenül minden esetben fontos, hogylegalább pár órára, de ha lehetőséged van rá, akár több napra is elhatárold magad a saját szövegedtől! Ez leginkább az olyan munkák esetében fontos szabály, amelyeknek valóban nagy a tétjük, legyen szó akár iskolai beadandó feladatokról vagy szakdolgozatról, akár hivatalos szervekhez intézett e-mailekről.

Ilyenkora legjobb módszer, ha alszol rá egyet, és a beadás előtt még egyszer átnézed a szöveget. Ha erre nincs időd, akkor a szöveg megírása után rögvest vágj bele egy egészen más tevékenységbe: biciklizz, fuss, vagy főzz! A lényeg, hogy kapcsolódj ki! Így felszabadulsz a folyamatos kognitív terhelés alól, és némi idő elteltével újra tiszta fejjel tudod majd átolvasni a szövegedet – úgy, mintha a saját kritikusod lennél!

5. Az online tér a barátod

Napjainkban már minden információ csak „egy pötyögésnyi időre van”, mégis a legkézenfekvőbb segítség tűnik a leghiteltelenebbnek: a világhálón való szörfölésugyanisnem tévesztendő össze a tudatos internethasználattal! Ahhoz, hogy releváns és valóban érdemi információhoz juss, nem elég, ha a keresőmotorok első találatát készpénznek veszed. Azonban van egy jó hírünk!

Ahelyesírási kérdések megválaszolásában a következő két platform minden kérdéses esetben hasznos segítséget nyújt. Az egyik aMagyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által fejlesztett online helyesírási szabályzat, ahol pár kattintással javaslatokat kaphatsz egy-egy szó helyesírásáról, részletes magyarázattal kiegészítve. A másik az e-nyelv.hu helyesírási tanácsadó portál, amely ingyenes nyelvi tanácsadó felületként segít az ismeretszerzésben.

Találd meg a saját módszeredet!

A magyar nyelv helyesírási sajátosságait nem könnyű elsajátítani, egy dolog azonban biztos: mindenki képes a készségei fejlesztésére! Ha az életedet nagymértékben meghatározza a „hogyan is írjuk helyesen ezt a szót?” kérdés, akkor az elszántságon, az akaraton és a nyelv tiszteletén túl a siker érdekében arra is szükséged van, hogy megtaláld a számodra legkézenfekvőbb ismeretszerzési technikát.

A cikkben felsorolt tippek egyúttal példaként szolgálnak az auditív, a vizuális és a kinesztetikus tanulási módszerekre is, így neked már csak az a dolgod, hogy kiválaszd a számodra leghatékonyabb technikákat, és beépítsd azokat az írói rutinodba! A fejlődés és a hatékonyság szinte biztosan garantált lesz így!

Nyitókép: NeedPix


Kivonat
fullscreenclose
printsave