Newton almája podcast 1. rész: Falus András

2021. 06. 02.

FacebookXPinterestLinkedIn

A tudomány nem egy gyomorbeteg, poros valami, hanem egy gyönyörű játék, a játék a legkomolyabb értelemben – mondja Falus András, és beszélgetésünkben több módon is megmutatja, mennyire áthatja munkásságát ez a szemlélet. Évről évre egyre fontosabb kötelességének érezte a közérthető kommunikációt a tudományról, ahogy a tudás átadását is a következő nemzedéknek. Amellett, hogy évtizedeken át végzett immunológiai és genomikai kutatásokat, egyre inkább foglalkoztatta a kérdés: mi is valójában az egészség, miből áll össze, hogyan őrizhető meg. De nem csak erről esett szó, hanem a siker sajátosságairól, a könyvírás szabadságáról, a sakkozás hasznáról, a jó kérdésekről, a művészetek gyakorlásáról és a hétköznapi halhatatlanságról is.

Kicsoda Falus András?

Falus András immunológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az immunológia és a funkcionális genomika határterületének, valamint a komplementrendszer molekuláris genetikájának nemzetközi hírű kutatója. 18 éven át a Semmelweis Egyetem Genetikai Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója. Számos rangos külföldi intézményben dolgozott, vendégkutató volt többek között a Harvard Egyetemen. Évtizedek óta jelentős szerepet játszik a kutatók és orvosok újabb generációinak felnevelésében is. Több mint háromszáz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. 1993 és 2007 között számos immunológiai tankönyvet írt és szerkesztett. Többek között Széchenyi-díj, Neumann János-díj, J.B. West Award-díj, Kesztyűs Lóránd Emlékérem, „Az év tudósa”-Díj díjazottja. Hangai B. Artúr írói álnéven verseket publikál.

Hasznos linkek

Falus Andrásról szóló ismertető a Wikipédián

Könyvei a MeRSZ-en:

Egyéb könyvei:

Kötetei Hangai B. Artúr néven:

Említett témák, fogalmak

Említett helyek/intézmények

Említett személyek


Kivonatos tartalom időkóddal

00:01                    Bevezető

00:50                    Megpróbált mindent elolvasni, ami a Coviddal kapcsolatos, annak főleg az immunológiai, tehát a védekezési részével, az ember szervezetének az egészséges és nem egészséges reakciójával. De miben változott még Falus András immunológus élete az elmúlt másfél évben, amióta a járvány Magyarországot is elérte?

02:57                     Az ismeretterjesztés kötelesség. Lehetséges és kell is érthetően beszélni az immunológiáról, idegen kifejezések és rövidítések használata nélkül.

05:17                     A tudomány lényege a kérdésfeltevés. Válaszokat adni szinte már majdnem rutin a módszerek, az irodalom, az idősebb kollegák tanácsai alapján, de igazán eredetit kérdezni, ez a kulcs. Falus András mindezt úgy teszi barátságosabbá, közelibbé, hogy mindig próbálja közben a másik – a hallgató vagy az olvasó – helyébe képzelni magát.

07:55                     Sakk, patt. Stratégiai játszmák az immunitásban. Ez Falus András könyvének a címe, amelyet 2020 nyarán fejezett be és a MeRSZ Betekintés című sorozatában jelent meg. Ebben a szerző rendkívül színes, érzékletes hasonlatokkal és példákkal teszi közérthetővé, befogadhatóvá az immunrendszer működését. Egyebek mellett például segít megérteni a védőoltások fontosságát, a genetikai örökségünk jelentőségét, és részletesen kitér napjaink mindenkit foglalkoztató problémájára, a koronavírusra is, mindezt a lehető legközérthetőbben.

11:02                     A világban nem várt vagy nem megfelelően várt tények, váratlan és kiszámíthatatlan események következnek be, és ennek többes következményei közül az egyik a tudomány fejlődése. A tudománytörténetben minden kihívás rengeteg kényszert is jelent, ami fejlődést indukál.

14:17                     Ma a kommunikáció sokkal nagyobb részt foglal el Falus András életében, idejében, még motivációjában is. Az élete nagy részében majdnem mindig oktatott és különböző szinten részt vett a képzésben, az ismeretterjesztésben, de azért a fő munkája a kutatás volt. Ma már másképp van.

16:40                     A sikerkényszer néha iszonyú veszélyes. Sok helyen látott olyan hihetetlen nagy frusztrációkat, amikor nem jött ki a várt eredmény, emiatt újra kellett kezdeni a kutatást. Falus András azt a kutatót tartja hitelesnek, akinek hosszú évtizedek után az elképzelései maximum 20 százaléka valósult meg. Ő maga is rengeteg olyan munkát kezdett el, ami zsákutca volt.

21:00                     A siker definíciója a folytathatóság. Falus Andrásnak hihetetlenül megtetszett ez a gondolat. Úgy lépett ki az aktív kutatói világból, hogy az az út, amin addig járt, elágazott, de folytatható. Nem bosszantja, miért nem ment tovább, hiszen látja a folytathatóságot a fiatalokban. Úgy véli, hogy az egyetemen van egy rakás fantasztikus, tehetséges fiatal, akik a nemzetközi kapcsolataikban, a nyelvtudásukban, a rugalmasságukban sokkal jobbak, mint amilyenek a 60-as évek fiataljai voltak.

27:26                     Közös prioritásokat talált Kopp Máriával, akivel sokat beszélgetett és sokat vitatkozott. Ezek hatására jött létre egy nonprofit egyesület, az Eduvital, amelynek égisze alatt új pedagógiai módszerrel szerveztek tanfolyamokat. Nem frontálisan oktattak, hanem interaktívan, azaz bevonták a partnert. Ennek alapján elnyertek egy tantárgyfejlesztési pályázatot, ez lett a TANTUdSZ (Tanulj, Tanítsd, Tudd!). Ez egy ifjúsági egészségnevelési program, amelynek célja nem pusztán az egészségtudományi témákhoz kötődő tudásátadás, hanem az ismeretek bensővé tétele s olyan formán való megjelenítése, hogy az példaértékűvé és taníthatóvá váljon, egyben kedvelhető, szerethető legyen a fiatalabb korcsoportok számára. A projekt keretében körülbelül négyezer gyereket tanítottak meg például a helyes kézmosásra, ami igazán jól jött épp a pandémia előtt.

36:38                     Az egészség jelentése számára igen komplex. Nemcsak a betegség hiánya, nemcsak a rendellenesség hiánya, hanem egy aktív cselekvő életprogram, amiben a mentális és a fizikális elemek egyformán részt vesznek.

38:28                     Rengeteg minden motiválja most is. Például a művészet, ami mindig is az élete része volt. A művészet számára az Istennek egy olyan ajándéka, ami semmi máshoz nem hasonlítható. A zene, az irodalom, képzőművészet olyannyira közel áll hozzá, hogy ő is mindben kipróbálta már magát. De ugyanilyen örömöt jelent számára a családja és az unokái is.

43:03                     Falus András elmeséli, mi volt az ő „heuréka”-pillanata.

Kategória:Podcast
Címke:Podcast

Kivonat
fullscreenclose
printsave