A legjobb tudományos podcastok, amelyeket érdemes hallgatni

2021. 12. 01.

FacebookXPinterestLinkedIn

Világunkban rohamléptekkel fejlődik a tudomány, ezzel párhuzamosan a tömegek szórakoztatása is. Ahogy száz éve a rádiózás, úgy évtizedekkel ezelőtt a tévézés hatott az újdonság erejével – napjainkban azonban már annyira természetessé váltak ezek a technikai vívmányok, mint a levegővétel. A számítógépek térhódításával megkezdődött az internet diadalútja is, amely nélkül ma már elképzelhetetlen a szórakoztatás.

A YouTube mellé népszerűség tekintetében felzárkózott a Netflix, valamint számos más, kortárs streamingszolgáltató. Az audio streamingszolgáltatók (főképp a Spotify) elterjedésével pedig egyre nagyobb szerephez jutottak az online elérhető, rádióadáshoz hasonló tartalmak, a podcastok is. Kíváncsi vagy, mitől olyan népszerűek, és hogy miért érdemes ezeket meghallgatni? Cikkünkben összeszedtük a legfőbb érveket és a legjobb podcastokat.

A podcastokról általában

Magát a podcastfogalmát Ben Hammersley brit újságíró, internetszakíró2004-ben alkotta két szó összevonásával: a broadcast (műsor, műsorszórás) és az iPod (az Apple zenelejátszója) utótagjából. Így lett a jelentése „interneten elérhető hanganyag”. A podcastok legnagyobb előnye, hogy ezek a beszélgetős műsorokbármikor visszakereshetők, megállíthatók, és tulajdonképpen bármikor, bárhonnan hallgathatók – telefonról, laptopról és tabletről egyaránt. Mivel nem szögez a képernyő elé, praktikusabb, mint egy YouTube-videó, és reklámokkal sincs teletűzdelve, mint egy rádióadás, ezért az elfoglalt 20-30 éves korosztály körében egyre kedveltebb formátum. Olyasmi, mint egy reklámblokkok és megszakítások nélküli, izgalmas rádióadás – ám mégsem teljesen az.

A podcast ugyanis egy digitális hanganyagsorozatot jelent, amely egy meghatározott téma köré épül (üzlet, pszichológia, élettörténetek, kultúra, sport, film stb.). Az adások terjedelme változó: léteznek mindössze néhány perces, de akár több mint egy-másfél órás részek is. Egy átlagos epizód időtartama kb. 37-40 perc körül mozog.


Egy adás alapvetően a következő részekből épül fel:

  1. A cím, illetve a műsor tartalmának rövid (kb. 1000 karakteres) leírása.
  2. A meghívott vendégek bemutatása – akár fotóval, linkekkel is (pl. weboldalának, blogjának vagy LinkedInjének a megadásával).
  3. Utalások, hivatkozások műsorba ágyazása.
  4. Annak jelölése (terjedelmesebb műsorok esetén), hogy melyik tartalom mikortól kezdődik.
  5. Lejátszó beépítése – annak érdekében, hogy helyben is meghallgathatóvá váljon a tartalom.
  6. A podcast szöveges átirata, annak letölthetővé tétele – ez a közönségnek a tájékozódás, a feltöltőnek SEO-szempontok miatt lehet hasznos.

Amennyiben podcastkészítésre adjuk a fejünket, célszerű, ha letöltünk egy olyan alkalmazást, amellyel a hangfelvétel utómunkálatait elvégezhetjük (pl. Audacity, Auphonic), illetve, ha elkezdjük megtanulni a felvételvágás alapjait. A hangot egyszerűen felveheted telefonos hangfelvevővel is (vagy Skype-on, Google Meeten stb.), mikrofonból viszont érdemes egy jobb minőségűt beszerezned,hogy a felvételed ne recsegjen visszahallgatáskor. A legkedveltebb appok a podcastok lejátszásához az alábbiak: Spotify, Google Podcasts, Castbox, Player FM.

5 ok, amiért megéri tudományos podcastot hallgatni

És hogy miért jársz jól, ha belehallgatsz néhányba? Íme egy kis ízelítő arról, hogy milyen előnyei lehetnek egy-egy podcast meghallgatásának:

  1. Unalmas órák, percek kizárva
    Ha vezetés vagy utazás közben nincs lehetőséged/nem szeretnél képernyőt vagy bármi egyebet nézni, egy podcast a legjobb útitárs!
  2. Minőségi tartalom igazi szakértőtől
    Mindig is szeretted volna tudni, mivel foglalkozik egy kriminálpszichológus, vagy hogyan lehet hatékonyan állást keresni? A jó hír, hogy a podcastokból ezekre is választ kapsz, méghozzá hiteles, elismert szakemberektől.
  3. Megtudhatod, amit sosem mertél megkérdezni…
    Vajon milyen lehet kerekesszékesként élni? És milyen érzés nap mint nap kamerák elé állni, és filmezni/riporterkedni? Ha mindig is kíváncsi voltál valamire, de sosem volt kitől megtudnod, esetleg nem is mertél rákérdezni, egy ilyen műsorban mindenre fény derülhet!
  4. …vagy amiről azt sem tudtad, hogy létezik!
    A biológia csodáiról, különleges helyekről vagy akár teljesen új technikai kütyükről is hallhatsz egy-egy rögzített adásban. Így biztos, hogy mindig naprakész leszel!
  5. Az érzés, hogy nem vagy egyedül
    Az ember hajlamos arra, hogy egyedinek gondolja a traumáit. Azonban a legtöbb problémára igaz, hogy mások is átéltek már hasonlót. Óriási erőt lehet meríteni azokból, akik képesek voltak maguk mögött hagyni a különböző sorscsapásokat.


Top 5 tudományos podcast, amit érdemes hallgatnod

Mit hallgassunk, ha valami igazán érdekes és izgalmas újdonságra vágyunk? Összegyűjtöttünk néhány magyar és angol nyelvű podcastot, amelyekkel érdemes megismerkedni!

Az MTA podcastja

Miről szól, ki vezeti? Vajon hol húzódik az emberi tudás határa, és hol kaphatunk választ a minket foglalkoztató kérdésekre? Az mta.hu-n megjelenő tudományos cikkek összeállítása közben Gilicze Bálint tudományos újságíró számos interjút készített elismert kutatókkal.
Kinek?
Mindenkinek, aki nyitott a tudomány legújabb eredményeire, foglalkoztatja az emberiség jelene és jövője. A podcast honlapján mindegyik rész rövid leírása megtalálható, így kedvünkre válogathatunk a témák között.
Jellemző témák
Agykutatás matematikus szemmel, a gyógynövények hatóanyagának kinyerése, több tízezer éves csontok meséi, vagy épp sörtörténeti emlékek – a paletta igen színes és változatos.
Mikor hallható és milyen hosszú?
A sorozat már véget ért, de az összes rész felkerült a podcast honlapjára. Egy rész átlagosan 1-1,5 óra.
Itt éred el:
https://mta.hu/podcast

Biznisz Boyz

Miről szól, ki vezeti? Három fiatal vállalkozó – Mester Tomi (Data36), Sándorfy Adrián (Biznisz Coaching, DatScience, BROCASTERZ), Virág Attila (55 Café & Bar) – podcastja, amelyben a startupokról és a vállalkozóvá válás rögös útjáról mesélnek. Bemutatják saját megoldásaikat, illetve megszólaltatnak tapasztaltabb vállalkozókat is.
Kinek?
Az üzleti világ és annak újdonságai iránt érdeklődőknek, illetve azoknak, akik fontolgatják a vállalkozóvá válást. A legújabb részek azok számára is hasznosak lehetnek, akiknek konkrét üzleti kérdéseik vannak.
Jellemző témák
A podcast minden új adásában más a téma, például: meddig kell kitartónak lenni, és mikortól érdemes elgondolkodni a feladáson; a koronavírus hatása a különböző iparágakra; vállalkozási krízisek; befektetési ötletek stb.
Mikor hallható és milyen hosszú?
Általában néhány naponta, 50 perc és 1,5 óra közötti időtartamban.
Itt éred el:
https://bizniszboyz.hu/

BME Inno Sapiens

Miről szól, ki vezeti? -Ebben a magyar podcastban műsorvezető, Joós Andrea kalauzol minket a tudomány legújabb vívmányainak rejtelmeibe, valamint bemutatja a legmodernebb vállalkozási kezdeményezéseket.
Kinek?
Akik szeretnének naprakészek lenni az új kutatásokat és fejlesztéseket illetően, és érdeklődnek az újdonságok iránt.
Jellemző témák
Számos új, érdekes tényt megtudhatunk a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról; a jövő gyógyszeriparáról, távközléséről, energiafelhasználásáról vagy épp okosotthonáról, sikeres kutatók és szakemberek előadásában.
Mikor hallható és milyen hosszú?
Az összes rész felkerült a weboldalra, mindegyik kb. 27-30 perces.
Itt éred el:
https://innosapiens.bme.hu/home/

Podcastok a nagyvilágból: On Being with Krista Tippett

Miről szól, ki vezeti? A műsorvezető, Krista Tippett kifejezetten kerüli a „small talkot” – valamennyi adás fontos tudományos, filozófiai és vallási kérdésekkel és a tartalmas élet mibenlétével foglalkozik.
Kinek? Mindenkinek, aki érdeklődik a fent felsorolt témák iránt, de nem lelkesedik a túl tudományos nyelvezetért. A műsorvezető világosan és egyértelműen fogalmaz, és a beszélgetőpartnerek stílusa is természetes és közérthető – emiatt angoltanuláshoz is kiváló lehet.
Jellemző témák
Az élet „ nagy kérdései” – legyen szó pszichológiáról, természettudományról vagy az intelligencia titkairól.
Mikor hallható és milyen hosszú?
Minden héten egyszer kerül ki egy adás, amely átlagosan kb. 50 perces.
Itt éred el:
https://onbeing.org/series/podcast/

Podcastok a nagyvilágból: Science Vs.

Miről szól, ki vezeti? Egy meglehetősen szókimondó podcast az ausztrál újságírónő, Wendy Zukerman vezetésével.
Kinek? Bárkinek, aki szeretne választ kapni néhány őt foglalkoztató, de eddig soha meg nem fogalmazott/ki nem mondott kérdésre. A podcastban olyan nem tipikus társalgási témák kerülnek terítékre, amelyek valószínűleg sokakat érdekelnek: például a modern szülés és a monogámia kérdésköre. A műsor szókincse rendkívül gazdag, így a komolyabb nemzetközi nyelvvizsgákra (pl. IELTS) készülőknek nagy segítség lehet.
Jellemző témák
A választék sokszínű, olykor megosztó: megférnek egymás mellett a koronavírussal kapcsolatos tények és tévhitek, de szó esik a pszichoterápia hatékonyságáról és a szexualitásról is.
Mikor hallható és milyen hosszú? Hetente egyszer kerül fel egy kb. 30 perces adás.
Itt éred el:
https://gimletmedia.com/shows/science-vs/episodes

Ha tartalmas, új elfoglaltságot keresel magadnak utazás vagy két feladat között, egy izgalmas tudományos podcast remek választás lehet – különösen akkor, ha hiteles forrásból, emberközeli módon hallanál egy adott témáról. Bár nagy a kísértés, hogy üres perceidben egy influenszer (nem mindig túl igényes) reklámanyagait pörgesd végig, azonban ettől valószínűleg nem leszel tájékozottabb. Így megéri inkább bekapcsolnod egy podcastot, hiszen a meghallgatásával úgy tanulsz új dolgokat, hogy észre sem veszed. A tudás hatalom – élj vele!

Kategória:Podcast

Kivonat
fullscreenclose
printsave