MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Hámori Eszter

Kötődéselmélet régen és ma

Koncepciók, kutatás, módszerek és klinikai vonatkozások Bowlbytól napjainkig


A kötődéselmélet történeti előzményei és születése: John Bowlby és Mary Ainsworth

Bowlby és Ainsworth munkássága, kettejük szoros együttműködése fémjelezte a kötődéselmélet megszületését és fejlődését az elmélet kialakulásának első, közel 40 évében. Együttműködésük mindkettejük számára inspiratív volt, mert amellett, hogy egymás független eredményeit, feltevéseit, módszereit felhasználták saját önálló koncepciójuk gazdagításához, a kötődéselmélet központi kérdéseiben mindig igyekeztek a másik építő véleményét figyelembe venni és egyeztetni nézeteiket. Mindketten kiváló tehetségek voltak abban, hogy maguk köré gyűjtsék az akkori kortárs szakmai közeg kiemelkedő alakjait, és iskolát teremtsenek tanítványaik számára. Ugyanakkor a közösen létrehozott elméleten belül mindig megőrizték saját elképzelésüket és érdeklődési területüknek megfelelő kutatási irányukat. Nagyon érdekes történetileg végigkövetni azt a folyamatot, ahogyan a kötődéselmélet alapkoncepciói megszülettek kettejük egymástól független munkáiból, majd egymásra épülő együttműködéséből. Természetesen nem mindenben értettek egyet, de talán éppen ez ösztönözte a folyamatos építkezést. Együttműködésük – annak ellenére, hogy munkásságuk alatt csak viszonylag kevés időt töltöttek térben is együtt – mindvégig szoros maradt, egészen Bowlby 1990-ben bekövetkezett haláláig.

Kötődéselmélet régen és ma

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2018

ISBN: 978 963 454 253 7

Hivatkozás: https://mersz.hu/hamori-kotodeselmelet-regen-es-ma//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave