Közgazdaságtan könyvek: ha tanulni vagy szórakozni szeretnél

2019. 09. 02.

FacebookXPinterestLinkedIn

Mivel is foglalkozik a közgazdaságtan? Röviden: a javak megtermelésével és elosztásával. Miután a rendelkezésre álló javak és erőforrások korlátozottak, ezért döntéshelyzetek elé állítja a gazdaság résztvevőit. Tehát a közgazdaságtan a szereplők döntési alternatíváival foglalkozik. Három alapkérdése van: mit, hogyan, kiknek termeljenek? Azaz milyen javakat és szolgáltatásokat állítsanak elő, a termelési tényezőket hogyan kombinálják, kik lesznek a fogyasztók, illetve milyen elvek alapján osztják el a javakat és a keletkezett jövedelmeket.

Miért fontos a közgazdaságtan alapjait ismerni? Egyrészt segít megérteni a körülöttünk lévő világot, ráadásul mivel mindennap különböző döntési helyzetekbe kerülünk, és valamilyen koncepció alapján hozzuk meg  döntéseinket, akár a hétköznapokban is hasznunkra lehet.

Azért, hogy ne legyen magaslabda a közgazdaságtan, mutatok 6 kihagyhatatlan könyvet, melyek hatékonyan segítik a tanulást, sőt szórakoztatóvá teszik. Első körben három könyvet ajánlok, melyekkel megismerheted az alapokat. Majd másik hármat, melyek a való életből vett történetek segítségével mutatják be, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

Közgazdaságtan könyvek, amikre az egyetemen lesz szükséged

1. A világ egyik legnépszerűbb közgazdaságtan könyve

Paul A. SamuelsonKözgazdaságtan című könyvét először 1948-ban adták ki. Azóta alapműnek tekinthető, amit 17 nyelvre lefordítottak, hiszen egyrészt közérthető, másrészt az időtálló elméleti megállapításai mellett háromévente aktualizálják. Sőt, 1985-től Samuelson szerzőtársat is bevont a munkába William D. Nordhaus személyében. A szerzőpáros a legjelentősebb változtatásokat 2007-ben kezdődő pénzügyi, majd világválság hatására hajtotta végre, így érdemes a könyvük legutóbbi kiadását beszerezni.

A mű két nagy részre osztható, hiszen egyaránt foglalkozik a mikro- és a makroökonómia kérdéseivel. A szerzők a középutas álláspont mellett teszik le voksukat, az úgynevezett vegyes gazdaság mellett. Azaz a piaci verseny ösztönző ereje mellett fontosnak tartják az állami szabályozást, annak az újraelosztásban betöltött szerepét, melynek célja a mikro- és makroszintű piaci kudarcok korrigálása. A szerzők szerint így elkerülhetőek a szélsőséges libertarianizmus és a bürokratikus államigazdálkodás túlzásai.

Hogy miért vált világszerte népszerűvé a könyv? A közérthetősége mellett a korszerűség és az aktuális kérdések vizsgálata, az egyes kérdések tömör, praktikus megközelítése, valamint az átfogó jellege miatt, aminek segítségével mintegy közgazdasági lexikonként is használható.

2. Így fejlesztheted a problémamegoldó képességedet

Ha a mikroökonómiát szeretnéd megérteni, kihagyhatatlan Hal R. Varian Mikroökonómia középfokon című könyve, mely egyedülálló megközelítése miatt vált népszerűvé. A mű középpontjában a problémák elemzése, azok vizsgálata és megoldása áll. A szerző példákkal illusztrálja a felvetődő kérdéseket, az összefüggésekre analitikus eszközökkel és módszerekkel világít rá, melyek segítségével te is fejlesztheted az elemző- és problémamegoldó képességedet.

Jó mankó a tananyag megértéséhez, hogy Varian a matematika nyelvén és matematikai módszerekkel mutatja be a mikroökonómia kérdéseit, így precíz keretet ad az egyes jelenségek értelmezéséhez, sőt segítséget nyújt azok továbbgondolásához.

A könyv szerkezete moduláris, 37 fejezetből áll, melyek egy-egy adott téma köré csoportosulva épülnek egymásra, és olyan kérdéseket vesznek górcső alá, mint a játékelméleti alkalmazások, a viselkedési közgazdaságtan és a modernizált árverések.

A szerző több vezető egyetemen is tanít világszerte, 2002-től pedig – a Forbes listája alapján 2019-ben a világ második legértékesebb cégének – a Google-nek a vezető közgazdásza és tanácsadója is, így egyszersmind hitelessé teszi, hogy módszerei hatékonyan alkalmazhatóak a gyakorlati életben is.

3. Ha nem a mainstream gondolatokra vágysz…

Mellár Tamás könyvének még a címe is sokatmondó: Szemben az árral. A szerzőt sokan azért tartják kiemelkedő jelentőségű közgazdasági szakembernek, mert önálló véleményt fogalmaz meg, és bátran szembemegy a fősodorral. A mű középpontjában a makroökonómia áll. Ez az a téma, mely az elmúlt évtized válságai miatt nemzetközi szinten nagy vitát és önvizsgálatot váltott ki a szakemberekből, ám a hazai szerzők kevésbé merték hallatni a hangjukat a kérdésben.

Az alcíme is beszédes: Rendhagyó közgazdasági előadások. Ugyanis a szerző több hazai és nemzetközi egyetemen is oktatott, a mű pedig lényegében a gazdaságelméleti előadásainak foglalata. Így ez a kötet azért emelkedik ki a hazai és nemzetközi tankönyvek sorából, mert a taníthatóság és tanulhatóság szempontjait is szem előtt tartja, és felhasználóbarát. Ez utóbbit könnyíti, hogy a témához képest kifejezetten szűk terjedelmű, a tagolása mindössze 12 fejezetből áll. A matematikai részek pedig minimalizálvaszerepelnek benne, így az oktatásban és kézikönyvként is jól használható.

Gazdasági sztorik, amik izgalmassá teszik az elméletet

4. A közgazdaságtan racionalitásának cáfolata az egyik leggazdagabb embertől

Soros György neve ismerősen csenghet. A magyar származású amerikai üzletembernek – aki a világ leggazdagabbjai közé tartozik – A pénzalkímiája című könyve több szempontból is alapmű, mely paradox módon épp annak a rendszernek a kárhozatos voltát kívánja bizonyítani, melynek ő maga a vagyonát és sikereit köszönheti. Szerinte ugyanis a közgazdaságtan nem írható le olyan tudományos eszközökkel, mint a természettudományok, hiszen a gazdaság szereplői emberek, döntéseik szubjektívek, és a jövőre vonatkoznak.

Könyvében olyan témákat vesz górcső alá, mint a nemzetközi eladósodás, egy nemzetközi jegybank létrehozásának lehetősége, ám a legnagyobb jelentőséggel a reflexivitás elméletének kidolgozása bír. Eszerint a paradigma szerint a globális pénzpiacok nem a piaci egyensúly elve szerint működnek, azaz a kereslet és kínálat találkozása alapján, hanem a piaciszereplők szubjektív döntései és a piaci fundamentumok egymást folyamatosan befolyásoló kölcsönhatása útján alakulnak ki. Annak érdekében, hogy elméleteit bizonyítsa, 1985 és 1986 között tőzsdei kísérletekbe fogott, és naplószerűen rögzítette befektetési döntéseit,valamint kommentálta is azokat.

A könyv azért is népszerű, mert közérthető formában mutatja be, hogyan is működik a közgazdaságtan a gyakorlatban.

5. Ingatlanpiaci válság egy moralizáló ex-bróker szemével

Michael LewisA nagy dobás című könyve szórakoztató mű, mely sztorizva próbálja meg átadni a gyakorlati tudást. A szerzőről érdemes tudni, hogy rövid ideig egy befektetési banknál dolgozott brókerként, ahol ugyan sokat keresett, ám morálisan vállalhatatlannak találta azt.

Műve népszerűségét jól mutatja, hogy számos díjat nyert, hónapokig bestseller-listákon szerepelt, sőt filmet is forgattak belőle. A középpontjában az amerikai ingatlanpiaci lufikipukkadása előtti időszak áll, amikor még dübörgött az ingatlan- és jelzáloghitel-piac, ám néhány szkeptikus már akkor úgy gondolta, ez egy kártyavár, mely összedőlhet. Ezek a kételkedők az ingatlanpiac összeomlását várták, és Hedge Fundot indítottak el, azaz biztosításokat hoztak létre arra, hogy a jelzálogcsomagok nemteljesítési aránya nagymértékben megnő.

A könyv néhány olyan különleges személyiség történetét meséli el, akik kívülállók a pénzügyi világ elitjével szemben, zseniális felismerőképességük által előre látták a válságot, ami az amerikai jelzálogpiacról indult ki, és amely szinte soha nem látott hullámotindított el a befektetési szektorban. A válság, ami őket vagyonossá tette, ám számos nagy céget csődbe vitt.

6. A közgazdaságtan érzelmi oldala

George A. Akerlof Nobel-díjas szerzőtársát, Robert J. Shillert a világ száz legbefolyásosabb közgazdásza között tartják számon. Az Animal Spirits című könyvük a lélektan felől közelíti meg a közgazdaságtant és a makrogazdaság működését.

A mű komoly kutatómunka eredménye, mely izgalmas történetek segítségével mutat rá az összefüggésekre, valamint az életre is alkalmazható örökérvényű szabályokra. Kulcsfontosságú tényezőnek tartják a bizalom kérdését és a motivációt, valamint a „mi és ők” attitűdöt. Ezek ugyanis választ jelentenek a munkanélküliségre, a gazdasági válságra, és arra a sajátos szegénységre, mely a kisebbségeket érinti.

A könyv provokatív, a 2009-es válság hatására jelent meg, mely alapvető elveket és vitathatatlannak tekintett értékeket kérdőjelezett meg, így az ortodox közgazdaságtan újragondolására késztet.

A fenti könyvek azért is hasznosak, mert a pénzügy és számvitel száraz képletein túl megmutatják, hogy a gazdaság működése nem csupán racionális alapokon nyugszik, hiszen a számok mellett az emberi tényezők döntő szerepet játszanak. Praktikus, ha a köteteket már a szorgalmi időszakban elkezded forgatni, hiszen az egyetemi jegyzetek mellett hatékonyan segítik a tanulást. Ráadásul a logikai készség fejlesztésével, a döntések mögött meghúzódó pszichológiai mechanizmusok megismerésével, valamint az életből vett példák segítségével a gazdasági események értelmezésén túl képes leszel észszerűbb döntéseket hozni a hétköznapokban is.

Nyitókép: Freepik


Kivonat
fullscreenclose
printsave