Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Epikurosz, Vatikáni szentenciák 27, 41

(1) [27] A többi foglalatosság gyümölcsét akkor élvezhetjük, miután nagy nehezen elértük bennük a tökéletességet, a filozófiában viszont a megismeréssel együtt jár a kellemes érzés; mert nem a tanulást követő élvezet, hanem egyszersmind tanulás és élvezet. (2) [41] Nevetnünk kell, és egyszersmind filozofálnunk, és intéznünk háztartásunk ügyeit, és más személyes dolgainkat, és egy pillanatig sem szabad felhagynunk azzal, hogy a helyes filozófiából fakadó kijelentéseket hirdessük.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave