Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Gellius II. 12.1–3 (= SVF II. 152; Diodórosz fr. 7 Giannantoni részlete)

(1) Khrüszipposz azt mondja, hogy természettől fogva minden szó kétértelmű, mert két vagy több jelentésre utal. (2) Diodórosz Kronosz viszont azt mondja: „Nincs egyetlen kétértelmű szó sem. Senki sem mond vagy gondol valamit kétértelműen, és semmiről sem gondolhatjuk azt, hogy a beszélő azon túlmenően mondta, amiről azt gondolja, hogy mondta. Ha valami mást értettél, mint amire én gondoltam, akkor nem kétértelműen, hanem homályosan fejeztem ki magamat. Hiszen a kétértelmű szó jellemzője az volna, hogy aki mondott valamit, az két vagy több dolgot mondott. De senki sem mond két vagy több dolgot, ha azt gondolja, hogy egyet mond.”

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave