Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


A rendszerek

Nem sok értelme volna összefoglalni az akadémiai vagy a pürrhóni szkepszist. Egyik iskola sem lenne boldog még attól sem, ha „rendszert” tulajdonítanánk nekik. Filozófiai vállalkozásuk jellegét maguknak a szövegeknek a tanulmányozása hatékonyabban fel fogja tárni (különösen az 1–3., 39–41., 64. és 68–72. fejezetek). Az epikureizmus és a sztoicizmus esetében azonban az anyag oly terjedelmes és szerteágazó, hogy némely olvasó hasznosnak találhatja a következő rövid áttekintéseket.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave