MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Sextus Empiricus, A pürrhónizmus alapvonalai 1.141–144

(1) A szabályosan és gyakran, vagy – épp ellenkezőleg – ritkán előforduló események módozatára, melyet a módok sorában a kilencedikként említettünk, a következő példákat hozhatjuk fel. (2) A Nap jóval figyelemreméltóbb, mint egy üstökös. Minthogy azonban a Napot szabályszerű állandósággal látjuk, míg az üstököst ritkán, ezért az üstökös látványa olyan megdöbbenéssel tölt el, hogy isteni jeladásnak véljük, a Nap látványa viszont egyáltalán nem lep meg bennünket. De képzeljük csak el, hogy a Nap ritkán kelne fel, és ritkán nyugodna le, egyik alkalommal egy csapásra mindent fénybe, másik alkalommal hirtelen mindent árnyékba borítva: bizonyára hatalmas meglepődést tapasztalnánk ebben az esetben! … (3) A ritka dolgok becsesnek tűnnek, a megszokott és könnyen beszerezhető dolgok nem tűnnek annak. Képzeljük el, hogy ritkaság volna a víz: mennyivel értékesebbnek tűnne akkor a most értékesnek tartott dolgoknál! Vagy képzeljük el, hogy úgy hever mindenfelé az arany, mint a kavics: ki tartaná akkor értékes dolognak, amit elzárva kell őrizni? (4) Mivel tehát ugyanazok a dolgok és események annak függvényében tűnnek meglepőnek és értékesnek vagy nem ilyennek, hogy gyakran vagy ritkán fordulnak elő, azt a következtetést vonjuk le, hogy azt talán képesek leszünk megállapítani, hogy gyakori és ritka előfordulás esetén milyennek látszanak az egyes dolgok, de azt, hogy az egyes külső tárgyak önmagukban milyenek, nem leszünk képesek megmondani. Tehát ez a mód is a velük kapcsolatos ítéletfelfüggesztéshez vezet el.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave