Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Szimplikiosz, Kommentár Arisztotelész Fizikájához 371,27–372,14185

(1) Amint Empedoklész mondja, hogy a Szeretet uralma alatt először az élőlények részei jönnek létre véletlenszerűen, például fejek, kezek, lábak, aztán illeszkedtek ezek össze oly módon, hogy „emberarcú marhák és ezek ellenkezői jöttek létre”186 – világos, hogy az utóbbiak marhapofájú emberek, vagyis marha és ember keverékei. És azok a testrészek, melyek úgy kapcsolódtak össze egymással, hogy képesek voltak fennmaradni, élőlényekké lettek és megmaradtak, mivel kielégítették egymás szükségleteit: a fogak feldarabolták és megőrölték a táplálékot, a gyomor megemésztette, a máj vérré alakította. És az emberi fej, ha emberi testhez kapcsolódik, az egész fennmaradását okozza, a marháéhoz viszont nem illik, és elpusztul. Mindaz, ami nem a megfelelő arány szerint kapcsolódott össze, elpusztult; és mindez ma is ugyanezen a módon történik. (2) Úgy tűnik, ezen a nézeten voltak a régi természetkutatók közül azok, akik szerint az anyagi szükségszerűség az oka a keletkező dolgoknak, a későbbiek közül pedig az epikureusok. Tévedésük abból a vélekedésükből adódik, mint Alexandrosz mondja, hogy minden, ami valami végett jön létre, elhatározás és megfontolás alapján jön létre, viszont azt látjuk, hogy a természeti dolgok nem ezen a módon jönnek létre.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave