MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Plutarkhosz, Kólótész ellen 1109A–E (Usener 250)264

Az érzékszervekben lévő járatok híres-neves „méretbeli megfelelése”265 és „illeszkedése”, valamint a magvak „változatos vegyülései”, melyekről [az epikureusok] azt mondják, hogy minden ízben, illatban és színben el vannak szórva, és a minőségnek mindenkiben más-más érzékelését keltik – nos, nem kényszerítik ezek a dolgokat együvé a „nem inkább ilyen, mint olyan” kategóriájába az ő elméletük szerint? Mert amikor azokat próbálják megnyugtatni, akik szerint az érzékelés csalatkozhat, hiszen azt látják, hogy az érzékelés használóinak ellentétes tapasztalataik származnak ugyanazon tárgyakról, azt a tant fejtik ki, hogy némileg minden dolog egybe van kavarodva és vegyülve, és mindenki számára más-más „illeszkedik” természettől, így nem lehetséges ugyanazon minőséget megérinteni és észlelni, és a tárgy nem is hat minden részével minden szemlélőre ugyanúgy, hanem csak azokkal találkoznak az egyes szemlélők, amelyekkel érzékük „méretbeli megfelelésben” áll, ezért nem helyesen kardoskodnak amellett, hogy hasznos-e vagy ártalmas, illetve fehér-e vagy nem fehér egy dolog, abban a hiszemben, hogy saját érzékeléseiket megerősíthetik mások érzékeléseinek cáfolatával. Nem szabad semmilyen érzékeléssel szemben harcba szállni, ugyanis az összes megérint valamit, és mindegyikük azt meríti a „változatos vegyülésekből” mint forrásból, ami hozzá illik és megfelel neki; s nem szabad az egészről állítanunk valamit, ha csak részeket érintettünk; azt sem szabad gondolnunk, hogy minden szemlélőnek ugyanazt kellene tapasztalnia, mivel mindegyikük a tárgy más-más minősége és hatóereje alapján nyeri tapasztalatát.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave