MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Philodémosz, A jelekről 11.32–12.31289

(1) Mert tegyük föl, hogy igaz ez: „ha az első, akkor a második”, amikor csak igaz, hogy „ha a második nem, akkor az első sem”. Ebből még nem következik, hogy csak a kiküszöbölés módszere bír kényszerítő erővel. (2) Mert olykor igaz, hogy „ha a második nem, akkor az első sem”, amennyiben a másodikat hipotetikusan kiküszöböljük, s ezáltal az elsőt szintén eltöröljük, (3) mint például itt: „ha van mozgás, van űr” – mivel ha hipotetikusan kiküszöböljük az űrt, akkor pusztán ennek kiküszöbölése révén kiküszöböljük a mozgást is, úgyhogy ez beleillik a kiküszöbölés módszerének fajtájába; (4) néha azonban nem ezen a módon, hanem azért, mert nem képzelhető el, hogy az első fennáll, vagy hogy ilyen és ilyen, de a második nem áll fenn, vagy nem ilyen és ilyen: (5) például „ha Platón ember, akkor Szókratész is ember”. Mert tekintve, hogy ez igaz, igaz lesz az is, hogy „ha Szókratész nem ember, akkor Platón sem ember” – nem azért, mert Szókratész kiküszöbölésével együtt Platónt is kiküszöböljük, hanem mert nem gondolható el,290 hogy Szókratész nem ember, Platón viszont az. És ez a hasonlóság módszere alá tartozik.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave