Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Epikurosz, Vatikáni szentenciák 33, 42, 51, 59

(1) [33] A test szava ez: ne éhezzen, ne szomjazzon, ne fázzon.364 Ha valaki mindennek birtokában van, és remélheti, hogy a birtokukban is lesz, az Zeusszal is versenyre kelhet a boldogság terén.365 (2) [42] Ugyanabban az időben jön létre számunkra a legnagyobb jó, amelyben élvezzük is.366 (3) [51] [Métrodórosz levele Püthoklészhez] Azt hallom tőled, hogy a testedben lévő mozgás túlzottan hajlik a szerelmi együttlétekre. Mindaddig, amíg nem szeged meg a törvényeket, nem sérted a tiszteletre méltó szokásokat, nem zavarsz senkit a szomszédaid közül, nem teszed tönkre a testedet, nem pazarlod el a szükséges javakat, bánj ezzel a hajlamoddal, ahogyan neked tetszik. Mindazonáltal lehetetlen, hogy ezek egyike se korlátozzon. A szerelmi élet ugyanis sohasem előnyös, és örülhetünk, ha nem okoz kárt. (4) [59] Nem a gyomor telhetetlen, ahogyan a sokaság állítja, hanem a hamis vélemény, mely szerint mértéktelenül meg kell töltenünk a gyomrunkat.367

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave