Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Porphüriosz, Tartózkodás a húsevéstől I.51.6–52.1 (Usener 464, részlet)370

[Epikurosz nézete] (1) A húsevés nem is a természetünket érintő valamely kellemetlen érzést csillapítja, és nem is olyan vágyat, amelynek kielégítetlensége fájdalomhoz vezetne: a jó érzés, amit nyújt, erőszakos jellegű, és könnyen az ellentétével keveredik. Mert a húsevés nem az élet fenntartásához járul hozzá, hanem a gyönyöröket teszi változatossá, hasonlóan a szerelmi élvezetekhez vagy a külföldről behozott bor fogyasztásához, amelyek nélkül természetünk nyugodtan képes fennmaradni… (2) Továbbá a hús nem járul hozzá az egészséghez sem, sőt inkább akadálya annak.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave