MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Epikurosz, Alapelvek 31–35

(1) [31] A természetes igazságosság megállapodás azt a hasznot illetően, mely abból fakad, ha nem okozunk kárt egymásnak és nem is szenvedünk el kárt egymástól.387 (2) [32] Azon élőlények esetében, amelyek nem voltak képesek szerződéseket kötni arra vonatkozólag, hogy ne okozzanak kárt egymásnak és ne is szenvedjenek kárt, semmi nem igazságos és nem is igazságtalan.388 Ugyanígy van azon népek esetében is, amelyek nem tudtak vagy nem akartak szerződéseket kötni arra vonatkozólag, hogy ne okozzanak kárt egymásnak és ne is szenvedjenek kárt. (3) [33] Az igazságosság nem volt semmi önmagában, hanem egyfajta szerződés, mely mindig az emberek egymással történő érintkezése során jön létre különféle helyeken arra vonatkozólag, hogy ne okozzanak kárt egymásnak és ne is szenvedjenek kárt. (4) [34] Az igazságtalanság nem önmagában rossz, hanem azon gyanú által keltette rettegés folytán, hátha nem marad rejtve azok előtt, akiknek hatalmukban áll büntetést kiszabni az efféle dolgokért. (5) [35] Az, aki titokban megsérti az egymással kötött egyezségek valamelyikét arra vonatkozólag, hogy ne okozzunk kárt egymásnak és ne is szenvedjünk kárt, nem lehet bizonyos benne, hogy tette rejtve marad, még ha mind ez idáig számtalanszor rejtve maradt is. Mert halála napjáig nem világos, hogy csakugyan rejtve marad-e.389

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave