MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Szimplikiosz, Kommentár Arisztotelész Kategóriáihoz 166,15–29 (SVF 2.403, részlet)545

(1) Ha világosabban akarjuk megragadni a mondottakat, „viszonylagosnak”546 mondanak minden dolgot, ami saját jellege alapján egy bizonyos állapotban van, de egy másik dologra irányul; „valamihez viszonyítva egy bizonyos állapotban lévőnek”547 pedig mindazt, ami természeténél fogva képes hozzájárulni valamihez, illetve nem járulni hozzá anélkül, hogy benne változás vagy másmilyenné válás történne, továbbá kifelé tekint. Tehát amikor egy dolog valamely különbség alapján548 egy bizonyos állapotban van és egy másik dologra irányul, akkor csupán valamihez viszonyított lesz, ahogyan a jelleg, a tudás vagy az érzékelés. Amikor viszont nem a dologban benne lévő különbség, hanem pusztán egy másik dologhoz való viszony szerint szemléljük, akkor valamihez viszonyítva egy bizonyos állapotban lévő lesz. (2) Mert a fiú vagy a jobbra lévő ember bizonyos külső dolgokra szorul létezéséhez. Ezért az ember akkor is megszűnhet apának lenni, ha semmi változás nem történik benne, ha meghal a fia, vagy megszűnhet jobbra állni, ha a mellette lévő megváltoztatja helyét. Az édes és a keserű viszont nem lesz másmilyenné, hacsak nem változik meg velük együtt a bennük levő hatóerő is. (3) Ha tehát akkor is megváltoznak, ha ők maguk semmit nem szenvednek el, egy másik dolognak a hozzájuk való viszonya alapján, akkor világos, hogy a valamihez képest egy bizonyos állapotban lévő dolgok pusztán a viszonyban bírják létüket, nem pedig valamilyen különbségen alapulnak.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave