Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Plutarkhosz, A sztoikusok önellentmondásairól 1034E603

(1) Zénón az ellenkezőjét képviselte annak az álláspontnak, hogy „nem ítélhetsz jól, ha nem hallgatod meg mindkét oldalt”.604 Ezt az alábbi érveléssel támasztotta alá: (2) „Nem kell meghallgatni a másodikként megszólalót, akár bebizonyította állítását az első – hisz ekkor vége a vizsgálódásnak –, akár nem bizonyította be – mert ez olyan, mint mikor valaki nem jelenik meg a hívásra, vagy megjelenik, de értelmetlenséget beszél. (3) Márpedig állítását vagy bebizonyította, vagy nem bizonyította be. (4) Tehát nem kell meghallgatni a másodikként megszólalót.” (5) Ám miután ezt a kérdést felvetette, művet írt Platón Állama ellen,605 szofizmákat oldott meg,606 tanítványait pedig arra biztatta, hogy foglalkozzanak dialektikával, éppen abból a célból, hogy az ilyesmiben a segítségükre lehet.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave