MeRSZ online
okoskönyvtár

Több száz tankönyv egy helyen.
Online. Bárhol. Bármikor.

Válts MeRSZ+ -ra!

Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Alexandrosz, A végzetről 176,14–24885

Azt állítják, hogy még ha minden a végzet folytán történik is, ezzel nem számolják fel a lehetségest és az esetlegest, mert lehetséges, hogy megtörténjen az, aminek a megtörténtét semmi sem akadályozza, még ha éppenséggel nem is történik meg;886 és hogy a végzet folytán bekövetkező dolgok kontradiktórikus ellentéteit nem akadályozza meg semmi, úgyhogy ezek is lehetségesek, még akkor is, ha nem következnek be. Továbbá annak bizonyítékaként, hogy ezeket a dolgokat nem akadályozza meg semmi abban, hogy bekövetkezzenek, azt a tényt hozzák fel, hogy nem ismerjük az őket megakadályozó dolgokat,887 noha ezek nyilvánvalóan léteznek. Hiszen az okok, amelyek kontradiktórikus ellentéteik bekövetkeztét előidézik, egyúttal annak is okai, hogy ők nem következnek be, amennyiben állításuk szerint lehetetlen, hogy azonos körülmények kontradiktórikusan ellentétes eredményeket hozzanak létre. Állításuk, mely szerint e dolgok be nem következését nem akadályozza semmi, azon alapul, hogy nem ismerjük ezeket az okokat. Nos, az efféle beszéd egészében véve arról árulkodik, hogy tréfát űznek az érvelésből egy olyan tárgyban, ahol pedig a komolytalanságnak nincs helye.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kedvenceimhez adás

A kiadványokat, képeket, kivonataidat kedvencekhez adhatod, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

Ha nincs még felhasználói fiókod, regisztrálj most,
vagy lépj be a meglévővel!

Személyes mappák
Mappába rendezés

A kiadványokat, képeket mappákba rendezheted, hogy a tanulmányaidhoz, kutatómunkádhoz szükséges anyagok mindig kéznél legyenek.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Személyes mappák
Kivonatszerkesztés

Intézményi hozzáféréssel az eddig elkészült kivonataidat megtekintheted, de újakat már nem hozhatsz létre.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Kivonatkészítés
Folyamatos görgetés

Választhatsz, hogy fejezetről fejezetre lapozva vagy inkább folyamatosan olvasnád-e a könyveket. A görgetősávon mindig láthatod, hol tartasz, mintha csak egy nyomtatott könyvet tartanál a kezedben.

A MeRSZ+ funkciókért válaszd az egyéni előfizetést!

Folyamatos görgetés
Kivonat
fullscreenclose
printsave