Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Cicero, A jóslásról 1.341019

(1) Azokkal értek tehát egyet, akik szerint a jóslásnak két fajtája van: az egyiknek része van a szakértelemben, a másiknak nincs része benne. Szakértelmet azoknak a jósoknak tulajdoníthatunk, akik az új dolgokat következtetés1020 révén jelentik ki, úgy, ahogyan a régieket megfigyelés útján sajátították el. (2) Nincs részük viszont a szakértelemben azoknak, akik nem az értelem vagy következtetés útján, a megfigyelt és ismert jelek alapján, hanem a lélek valamiféle felajzása, illetve ellazult és oldott mozgása révén jövendölnek, ahogy az gyakran az álomban történik, és olykor azokkal, akik megszállott állapotban jósolnak.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave