Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Philón, A törvények allegóriái 2.22–23 (SVF 2.458, részlet)1166

(1) Az értelemnek… számos képessége van, a jelleg fajtájához tartozó, a természeti, a lelki,1167 az értelmes, a gondolkodó1168 … (2) A jellegben osztoznak az élettelen dolgok, a kövek és fadarabok, s csontjaink, melyek kövekhez hasonlóak, szintén részesednek benne. (3) A természeti alkat a növényekre is kiterjed, s bennünk is vannak növényhez hasonló dolgok, ti. a körmünk és a hajunk. A természeti alkat tényleges mozgásban lévő jelleg. (4) A lélek1169 olyan természeti alkat, mely a benyomások alkotásának képességére és késztetésre is szert tett. Ebben osztoznak az értelmetlen állatok is.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave