Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Philón, A törvények allegóriái 1.30 (SVF 2.844)1335

(1) Az állati élőlény két tekintetben múlja felül a nem állati lényt: a benyomás és a késztetés révén. (2) Benyomás akkor alakul ki, ha egy külső tárgy közelít hozzánk, és az érzékelésen át1336 bevésődést hoz létre az elmében. (3) A késztetés, mely közeli rokona a benyomásnak, az elme feszültségi képessége révén alakul ki, melyet megfeszítve az érzékelésen keresztül érintkezésbe lép a tárggyal, és feléje halad, erősen vágyakozva elérésére és megragadására.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave