Sedley David N., Long Anthony A.

A hellenisztikus filozófusok


Plutarkhosz, A sztoikusok önellentmondásairól 1057A (SVF 3.177, részlet)1342

És miről beszélnek legtöbbet maga Khrüszipposz és Antipatrosz az akadémikusok elleni vitáikban? Arról, hogy jóváhagyás nélkül nincsen sem cselekvés, sem késztetés, hanem mesebeszéd és üres feltevés azok állítása, akik azt mondják, hogy a megfelelő benyomás jelentkezésével rögtön késztetés lép fel, anélkül, hogy előzőleg ráhagyatkoztunk volna a benyomásra vagy jóváhagytuk volna azt.

A hellenisztikus filozófusok

Tartalomjegyzék


Kiadó: Akadémiai Kiadó

Online megjelenés éve: 2016

ISBN: 978 963 059 709 8

Anthony A. Long és David N. Sedley a hellenisztikus filozófia kutatásának legnagyobb tekintélyei közé tartozik. Forrásgyűjteményük az epikureizmus, a sztoicizmus, az akadémiai szkepticizmus és a pürrhónizmus legfontosabb forrásszövegeit vonultatja föl tematikus rendben, az egyes fejezetekhez tömör, ugyanakkor finom és mélyreható elemzéseket tartalmazó filozófiai kommentárt csatolva.

A hellenisztikus filozófusok alapmű: a forrásokat általánosan e kötet hivatkozási rendszere szerint idézik, Long és Sedley elemzései pedig a területen folyó új kutatások kiindulópontjául szolgálnak. A könyv jelen kiadásával a magyar olvasó első ízben kaphat átfogó képet a hellenisztikus filozófia forrásairól, fogalomkincséről és a korszakban létrejött kifinomult filozófiai elméletekről.

A magyar kiadás szerkesztője Bene László, fordítói Bárány István, Bene László, Böröczki Tamás, Brunner Ákos, Simon Attila és Szekeres Csilla. A kiegészítő bibliográfiát Brunner Ákos, Németh Attila és Veres Máté állította össze.

Hivatkozás: https://mersz.hu/long-sedley-a-hellenisztikus-filozofusok//

BibTeXEndNoteMendeleyZotero

Kivonat
fullscreenclose
printsave